Flere får stress - men lægen kan stadig ikke henvise til psykologhjælp

Nu vil flere organisationer have regler lavet om.

Flere bliver ramt af stress, viser tal fra Danica Pension.
Flere bliver ramt af stress, viser tal fra Danica Pension.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det skal være nemmere at blive henvist til psykolog, hvis du går til lægen med stress. 

Sådan lyder et opråb fra organisationerne Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Dansk Psykolog Forening og Danica Pension. 

Ifølge tal fra Danica Pension bliver flere ramt af stress, men med reglerne er i dag er det ikke muligt at blive henvist fra egen læge til psykolog hvis du "kun" lider af stress. Har du til gengæld depression, er selvmordstruet eller har været udsat for overgreb kan lægen henvise dig til en psykolog. 

Det er dybt problematisk, mener også trivselsmentor Ulla Sommer Rokkjær. 

Hun har selv været ramt af stress, og driver nu sin egen virksomhed, hvor hun rådgiver til et arbejdsliv uden stress. Hun er helt enig i, at reglerne for lægehenvisning bør laves om. 

- Det vil være fantastisk, hvis man kan få hjælp hurtigere, så man kan få kvalificeret hjælp tidligt i forløbet, påpeger Ulla Sommer Rokkjær fra Vedersø. 

Det ville have gjort en forskel for hende, hvis hun hurtigere havde fået hjælp, fortæller hun. 

- Jo længere tid, der går, desto sværere bliver det at vende om. Har du én gang fået stress er der større sandsynlighed for, at du går ned med stress igen, siger trivselsmentoren.

Selv havde hun en oplevelse af at være "prisgivet" i systemet, som hun som stressramt selv skulle finde hjælp i.

- Når man har svært ved at sove, ikke orker at stå op om morgenen og allerede føler, at man er ret langt nede under gulvbrædderne, så er det overvældende, selv at skulle navigere i et system og selv skulle finde ud af, hvor den bedste hjælp er, hvordan jeg får den, siger Ulla Sommer Rokkjær.  

Ulla Sommer Rokkjær blev selv ramt af stress. Nu hjælper hun andre med at undgår det.
Ulla Sommer Rokkjær blev selv ramt af stress. Nu hjælper hun andre med at undgår det.
Foto: Selma Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Ifølge Ritzau erklærer sundhedsminister Sophie Løhde (V) sig enig i, at "vi skal blive bedre til at hjælpe mennesker med stress". 

- Derfor vil regeringen også se på, hvordan den nuværende psykologordning kan forbedres, så den matcher det ændrede sygdomsbillede og sikrer patienter bedre mulighed for at få hurtig behandling, siger Løhde i en skriftlig kommentar til Ritzau. 

Flere får stress

Andelen af voksne danskere med en høj score på stressskalaen er steget fra 25 procent i 2017 til 29 procent i 2021, skriver TV 2.

Det viser de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen.

"Tossede" regler

Næstformand i PLO Mireille Lacroix kalder overfor TV 2 de nuværende regler for henvisning "ganske tosset".

- Det er ganske tosset, at psykologhjælp ikke er en del af det offentlige tilbud. For det er alvorligt at blive ramt af stress, siger hun til TV 2.

Men er der ikke risiko for, at vi overbelaster et i forvejen presset system med stresshenvisninger?

- Det er heldigvis ikke mig, der skal tage stilling til økonomien i det her. Man jeg kan konstatere, at det psykiske område har været underprioriteret i årevis. Så det må være en politisk opgave at se i den retning, siger hun.