Frivillig førstehjælper: Det bliver utrygt

Frivillige førstehjælpere skal ikke længere på kursus. Det vækker stor bekymring blandt de frivillige. Regionen mener, at den nye ordning vil nå ud til flere borgere.

Martin Jensen og Esther Jakobsen er begge frivillige i den nuværende ordning. De mener, at det nye koncept Hjerteløberne kun skaber mere utryghed.
Martin Jensen og Esther Jakobsen er begge frivillige i den nuværende ordning. De mener, at det nye koncept Hjerteløberne kun skaber mere utryghed.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Den roste 112-førstehjælpsordning skal nu laves om, så førstehjælperne ikke længere skal have førstehjælpskursus. Det eneste krav er faktisk en mobiltelefon. Det er en stærk forringelse, mener de frivillige førstehjælpere.

- Det kan være folk som overhovedet ikke har kendskab til førstehjælp. Og det skaber utryghed, forklarer Esther Jakobsen, der er frivillig førstehjælper i Thyholm.

Når der er hjertestop er tiden afgørende. Derfor startede Region Midtjylland i 2011 et førstehjælpsteam, de såkaldte 112-førstehjælpere, som skal hjælpe regionens yderområder til hurtigere førstehjælp.

Sparerunde i regionen

112-førstehjælperne skal nu erstattes af det noget billigere koncept Hjerteløberne, som er en SMS ordning, alle kan tilslutte sig. Meningen med det nye koncept er, at der skal flere med på vognen, mener regionen.

- I forhold til i dag hvor vi kun har 32 korps, som dækker et lille geografisk område, så kan vi få det udbredt til at dække hele Region Midtjylland, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

Region Midtjylland står over for at skulle spare 300 millioner i en sparerunde. Det er årsagen til, at man ikke kan fortsætte kurserne til de frivillige. Men det vil ikke svække på kvaliteten, holder Henrik Gottlieb Hansen fast i.

Det er rigtigt, at der i den nuværende model er krav om uddannelse og det er der ikke i den nye. Men nu er der altså langt flere, der får mulighed for at få hjælp, siger han.

Frygter at alle kommer rendende

Med den nye Hjerteløber ordning kan alle med en mobiltelefon altså melde sig til. Og det er bekymrede, at alle og enhver kan komme forbi ulykkesstederne, mener frivillig førstehjælper Esther Jakobsen.

- Der kan nemt komme for mange nysgerrige tilskuere, for man jo kræver ingen ting af Hjerteløberne.

Også den frivillige førstehjælper Martin Jensen er bekymret for den nye førstehjælpsordning. Han synes, at førstehjælperne kommer til at mangle uddannelsen.

- Jeg kan ikke forestille mig, at det vil fungere ordentligt. Jeg vil i hvert fald føle mig utryg som borger.

Lige nu er der omkring 350 lakle førstehjælpere fordelt på 32 korps rundt i regionen.

1:52