Frivillige reddere kan få lov at sætte blink på bilen i trafikken

Regeringen vil afprøve en ordning, hvor frivillige får mulighed for at sætte blink på bilen i trafikken, så de kan gøre opmærksom på sig selv.

1:46
Regeringen kommer nu med et forslag om, at frivillige får mulighed for at sætte et blink på taget af bilen i trafikken.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Man kender særligt det blå blink fra trafikken.

Men nu kan et grønt blink være på vej.

Regeringen vil nemlig lave en forsøgsordning, hvor frivillige reddere kan sætte grønt blink på deres egen bil, når de skal ud og lave livreddende arbejde, og ifølge transportministeren Thomas Danielsen (V), er det flere hjerteløbere, der har ønsket, at andre trafikanter kan se, hvad de egentlig er på vej ud til.

- De frivillige har givet udtryk for, at hvis bare deres medtrafikanter nogle gange vidste, hvad de var på vej ud til, så tror de, at man havde haft en anden adfærd, siger transportministeren til TV MIDTVEST.

Blinket skal været grønt, ligesom det er på hjertestartere, lyder forslaget, men der skal ikke være lyd på det. Ligesom det heller ikke fritager reddere fra at følge de almindelige færdselsregler.

- Der skal ikke lyd på, fordi det kræver en udrykningskørselsuddannelse, og det er ikke det, som de frivillige hjerteløbere for eksempel har, forklarer Thomas Danielsen.

Thomas Danielsen (V) vil iværksætte ordningen, når han har talt med parter som Rådet for Sikker Trafik og hjerteløberforeninger.
Thomas Danielsen (V) vil iværksætte ordningen, når han har talt med parter som Rådet for Sikker Trafik og hjerteløberforeninger.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Håber på forståelse

Thomas Danielsen vil iværksætte ordningen, når han har talt med parter som Rådet for Sikker Trafik og hjerteløberforeninger, og ministeren er overbevist om, at andre bilister vil vise et ekstra hensyn i trafikken, hvis de kan se, at en bil er på vej ud for at redde liv.

- Jeg tror på, at vi kan få en mere forstående og rolig trafik ved at kunne bruge det her opmærksomhedsblik, siger han og tilføjer:

- Medtrafikanterne har mulighed for at udvise hensyn til, at du er på vej ud til livreddende arbejde fra din civile bil, medtrafikanter kan eventuelt holde ind til siden.

Misbrug kan koste en bøde

Hjerteløbere bliver alarmeret, hvis de befinder sig i nærheden af en person med et formodet hjertestop.

Dermed kan de i nogle tilfælde være hurtigere fremme end det professionelle redningsmandskab.

Ifølge ministeren lyder forslaget, at man selv skal kunne købe blinket eller eventuelt få det udleveret af en hjerteløberforening.

- Jeg håber jo, at alle danskere kommer til at have et grønt blink i handskerummet, fordi så er det et udtryk for, at alle er frivillige hjerteløbere eller andre, som laver anden frivilligt livreddende arbejde, så det ville være positivt, men det er klart, at hvis nogen misbruger blink, og politiet opdager det, så vil man få en bøde.

Hjerteløberne blev skabt i 2017 med inspiration fra Stockholm, efter at TrygFonden kunne se, at hjertestarterne rundt omkring i landet ikke blev brugt.