Her er 8 gode råd, inden du bevæger dig ud på isen
For første gang i mange år er isen på fjorde og søer tyk nok til, at fiskere kan bevæge sig ud på isen. Men her er nogle gode råd, inden fiskeriet går i gang.
Det er bidende koldt udenfor, og flere steder er vandet på søer og fjorde frosset til is. Faktisk er isen så tyk nogle steder, at det for første gang i mange år er muligt at bevæge sig ud på isen for at fiske.
Men inden du bevæger dig ud på isen for at prøve lykken, er det meget vigtigt, at du er sikker på, at isen er tyk nok til færdsel.
I flere kommuner sættes der skilte op, når færdsel på søer og fjorde er tilladt. Hvis ikke der er et skilt opsat, skal du kontakte kommunen for mere information.
Men den personlige sikkerhed er også ekstrem vigtig, når du skal isfiske. Derfor kommer Frank Sjøgreen og Peter Fris fra Fangstgaranti her med nogle gode råd til, hvordan du sikrer dig bedst på isen.
Men det overordnede råd er, at hvis du ikke har udstyret i orden, skal du ikke bevæge dig ud på isen.
- Du må aldrig tage alene ud. Du skal altid have en makker med, for hvis du ryger i vandet, kan det være umuligt at komme op igen.
- Gå i afstand fra din makker. Så hvis den ene ryger igennem, så er den anden stadig på isen og i stand til at hjælpe.
- En stige kan være en god ide at tage med i bilen. Fordelen ved en stige er, at hvis du eller din makker ryger igennem isen, kan stigen bruges til at redde vedkommende op. Stigen bruges til at stabilisere isen på et stort område, så isen holder under redningsaktionen.
- Hav et reb med en vægt i enden. Hvis en person ryger gennem isen, kan vægten kastes ned til personen, så vedkommende kan få fat i det. Hermed kan personen hives op.
- Hav to spyd eller ispigge med, der kan hakkes i isen. Dermed kan du bruge dem til at hive dig op af et hul, hvis du ryger gennem.
- Husk et aluminiumstæppe. Det fører kropsvarme tilbage til kroppen, så en kold person får varmen igen.
- Tag eventuelt en heldragt på, der sørger for, at vandet ikke kommer ind på kroppen, hvis uheldet skulle være ude. Den kan også holde lidt på kropsvarmen.
- Lav flere huller i isen for hele tiden at sikre dig, hvor tyk isen er.