Horesta: Tidligere lukning lukker branchen
Det vil ifølge Horesta fjerne forretningsgrundlaget for mange virksomheder, hvis de skal lukke klokken to, som politiet foreslår.
Det bliver tæt på umuligt at drive en forretning for natklubberne, hvis de skal lukke klokken to.
Sådan lyder det fra Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.
Meldingen kommer efter Midt- og Vestjyllands Politi har foreslået at lukke bylivet klokken to, for at reducere antallet af voldsepisoder.
- Timerne fra klokken 02.00 til klokken 05.00 er helt afgørende. Det er omsætningsgrundlaget for mange af virksomhederne. Det har vi også kunnet se under corona, fortæller Annette Hyldebrandt, der er ansvarlig for nattelivsvirksomheder ved Horesta.
Én ting er den økonomiske del af tingene.
Noget andet er, at man hos Horesta ikke køber præmissen om, at man ved at lukke tidligere, kan skrue helt ned for volden.
- Det, vi ved, der virker er politiets tilstedeværelse. Hvis de kan blive mere synlige samtidig med at man har et større netværk af natteravne, så kan man skabe et tryggere rum i samarbejde med virksomhederne, der selvfølgelig gerne vil hjælpe, for deres ønske er jo at skabe en sjov og tryg oplevelse, forklarer Annette Hyldebrandt.
Politiets forslag kommer på baggrund af en analyse af voldssager fra 2016 til 2020.
Den viste, at 41 procent af alle politikredsens voldssager sker i nattelivet, og en betydelig del af dem, skulle være begået efter klokken 02.00.
Skadeligt for byerne
Her stiller Horesta dog igen spørgsmålstegn ved præmissen.
Under corona har man nemlig set, at festerne bare er rykket andre steder hen, når nattelivet har været lukket.
- Vi skal jo ikke bilde os ind, at de unge ikke finder andre steder at feste. Privatfester giver ikke de samme trygge rammer, hvor der er en betjent, dørmand eller lignende i nærheden, hvis der skulle ske noget.
Derudover peger Annette Hyldebrandt også på, at de mange privatfester skaber gener for blandt andre naboer.
Noget, der var en stor udfordring sidste sommer, hvor antallet af politianmeldelser for høj musik eksploderede.
Men det kan ifølge hende også være skadeligt for hele byer, hvis man i visse dele af landet lukker byen tidligere.
- Det er vigtigt, at byer har noget at tilbyde udover bolig og arbejdsplads. De unge har lyst til at feste, og søger bare et andet sted hen, hvis nattelivet lukker tidligt. Hvis unge mennesker skal bosætte sig og uddanne sig udenfor de største byer, så er det helt afgørende med et attraktivt by- og natteliv.
Politiet bestemmer ikke, hvornår barer og natklubber skal lukke og sende folk hjem. Det er en politisk beslutning, som ligger hos de enkelte kommuners bevillingsnævn og byråd.