Køber meget mere end resten af landet: Vestjyderne er vilde med nytårskrudt
En ny undersøgelse viser, at vestjyderne er Danmarks ukronede fyrværkerimestre i år.
Der er gode chancer for en oplyst himmel nytårsnat, og især i Vestjylland vil der formentlig være ekstra meget bulder og brag.
Det viser en ny fra undersøgelse organisationen Dansk Erhverv har foretaget blandt 1510 personer.
Danskerne forventer at købe nytårskrudt og raketter for 450 millioner kroner, hvilket også var niveauet for sidste år, og svarer til at cirka hver fjerde husstand har planer om at købe nytårskrudt i år.
- Meget tyder på, at himlen rundt om i Danmark nytårsaften bliver lige så fuld af raketter og nytårskrudt, som det var tilfældet sidste år. Tendensen i år er dog, at færre husstande vil købe fyrværkeri, men dem der køber, vil bruge flere penge på det, siger politisk konsulent hos Dansk Erhverv Frederik Bergenhelt Friis.
Vestjyderne er Danmarks ukronede fyrværkerimestre i år
Vestjyderne er i hvert fald klar på at bruge penge på nytårskrudt og ligger ifølge undersøgelsen et stykke over landsgennemsnittet. Vestjyderne forventer i gennemsnit at bruge 250 kroner på fyrværkeri, hvor københavnerne og nordjyderne til sammenligning kun forventer at bruge 130 kroner i gennemsnit.
En gennemsnitlig dansk husstand på landsplan forventer at bruge 160 kroner i gennemsnit, så det er noget mere fyrværkeri, der bliver langet over disken i de vestjyske butikker. Men det har faktisk været forskelligt år for år.
- Hvorfor det lige er vestjyderne i år, er svært at svare på, for det har været forskellige dele af landet, der de sidste år har været mest fyrværkeriglade. Sidste år var det sjællænderne, i 2019 var det syd- og sønderjyderne, og i 2018 år var det nordjyderne, så det har skiftet lidt, fortæller Frederik Bergenhelt Friis.
Undersøgelsen viser, at det især er mænd i alderen 40-49 år, der bruger flest penge på fyrværkeri. Da der er mange mødre og fædre til skolebørn i den gruppe, tyder det på, at fyrværkeriet er et hit blandt de danske børnefamilier, fortæller han.
Stigning de sidste år
Det forventede køb af fyrværkeri ligger ligesom sidste år på 450 millioner kroner, men i 2019 lå det beløb kun på 400 millioner kroner.
- Det er interessant, at vi har set en stigning de seneste år, i forhold til at fyrværkeri er så omdiskuteret, som det er, men det er nok fordi, det for mange mennesker er enormt traditionsbundet, siger Frederik Bergenhelt Friis.
Corona restriktioner kan påvirke
Da undersøgelsen er lavet i starten af december, kan det dog være svært at forudse, hvordan de restriktioner, der sidenhen er kommet, vil påvirke salget af nytårskrudt.
Man kan købe fyrværkeri i butikkerne fra 15. til 31. december. Det må fyres af i perioden fra 27. december til og med 1. januar.