Kollerup: Vindmøller på land er et symbol på frigørelsen af russisk gas
Modstanden mod flere vindmøller på land er til stede. Simon Kollerup opfordrer folk til at se på land-vindmøller som et frigørelses-symbol. Flere vindmøller i landskabet er beviset på, at vi vrister os fri af Putins gas, mener erhvervsministeren.
Regeringen lancerede for nylig sit udspil, 'Danmark kan mere II', som blandt andet peger på, at grønne løsninger og mere vedvarende energi er svaret på, hvordan Danmark og Europa bliver uafhængige af Ruslands sorte gas.
Helt konkret foreslår regeringen en firedobling af produktionen af grøn strøm fra solceller og vindmøller på land frem mod 2030.
- Vi er nødt til at se vindmøllen for os og i virkeligheden betragte den, som et symbol på frigørelsen og friheden fra den russiske gas, mener erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Lemvig siger nej
Russisk gas eller ej. Regeringens forslag har fået en skidt modtagelse i blandt andet Lemvig, hvor Steffen Damsgaard, venstremand og formand for kommunens teknik- og miljøudvalg, til den lokale avis har sagt, at det ikke bliver i Lemvig, at hverken land-vindmøller eller solceller bliver firedoblet.
Argumentet fra Steffen Damsgaard er, at kommunen i det nordvestjyske allerede har både masser solceller og vindmøller.
Men erhvervsministeren holder fast i, at både solceller og vindmøller på land er en nødvendighed i en tid, hvor Rusland har invaderet Ukraine og verden er kommet til at se anderledes ud.
- Vi er nødt til at finde nye energikilder, hvis vi vil gøre os fri af den energikilde, vi ikke kan lide, fordi den medfører en stor utryghed og usikkerhed for vores samfund, nemlig den russiske gas, siger Simon Kollerup og fortsætter:
- Som politiker, er jeg nødt til at prøve at løfte debatten om, at hvis vi vil være fri for Putins gas og olie, så er vindmøllerne et af de frihedsværktøjer vi har. Og også dem på land, mener erhvervsministeren.
Pape: Hurtigere afklaring
Simon Kollerup medvirker i en ny udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor han sammen med Søren Pape Poulsen (K) blandt andet debatterer, hvordan Danmark bedst og mest gnidningsfrit lægger leverancer af energi fra Rusland bag sig.
Den konservative formand bakker op om, at vindmøller - og også vindmøller på land - er et instrument, men understreger, at folk som bliver generet af disse, skal opleve en ordentlig sagsbehandling. En sagsbehandling, som ikke må trække i langdrag.
- Jeg tænker, at de fleste vindmøller gerne skulle stå på havet. Og så skal vi også udbygge på land. Og når vi gør det, og stiller endnu større vindmøller op - så skulle det jo gerne betyde, at vi kan tage nogle af de gamle og mindre ned, så der samlet set bliver færre møller, mener Søren Pape Poulsen.
- Derudover skal vi have nogle processer, der afgør det her hurtigt. Altså i stedet for, at folk går i op til syv år og venter på afgørelser - der tror jeg, at vi skal have nogle hurtigere afklaringer - både af hensyn til borgerne, men også af hensyn til de virksomheder, der skal stille møllerne op, siger den konservative formand.