Krav om indespærring ophæves: Nu må dyr igen komme ud

I flere måneder har fjerkræ ikke måttet gå rundt under åben himmel, men nu ændrer Fødevarestyrelsen reglerne.

Antallet af smitteudbrud med fugleinfluenza falder. (Arkivfoto)
Antallet af smitteudbrud med fugleinfluenza falder. (Arkivfoto)
Foto: Kristian Brønsbæk TV MIDTVEST

Nu kan fjerkræavlere igen sætte deres dyr ud i det fri efter fem måneders indespærring.

Tilbage i november sidste år hævede Fødevarestyrelsen trusselsniveauet for den smitsomme fugleinfluenza H5N1 fra middel til høj. Det medførte et obligatorisk krav om, at fugle i fangenskab skulle holdes helt indendørs eller som minimum være hegnet inde og under tag.

Men nu må høns, gæs og ænder igen komme ud under åben himmel, fordi risikoen for at blive smittet med fugleinfluenza er faldet. Derudover er det også igen tilladt at tage til udstillinger med fjerkræ, som ellers også har været forbudt siden november.

Det har primært været erhvervsbestande, der har været omfattet af kravet om indespærring. Hønsegårde på under 40 kvadratmeter og avlere med færre end 100 fugle har været undtaget.

Faren er ikke forbi

Fødevarestyrelsens beslutning om at fjerne kravene til overdækningen er taget på baggrund af en vurdering fra Dansk Veterinær Konsortium, der overvåger forekomsten af fugleinfluenza. Den viser, at der er færre udbrud af smitte i både Danmark og resten af Europa.

Men selvom smitten er faldende, skal fjerkræavlere ikke bare læne sig tilbage, fortæller Fødevarestyrelsens veterinærdirektør.

- Sidst en større professionel fjerkræbesætning i Danmark blev ramt af fugleinfluenza, var i midten af januar. Men det er ikke mere end en måned siden, at en mindre besætning med 60 dyr ved Ramløse blev smittet. Derfor vil jeg gerne minde om, at trækfuglene stadig kan bringe smitten med sig den næste månedstid, siger Charlotte Vilstrup Castle i en pressemeddelelse.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at fjerkræavlere fortsætter med at passe på deres dyr ved at fodre dem under tag og huske at skifte fodtøj, inden de går til dyrene.

Fugleinfluenza er dødelig for fjerkræ, men det er meget sjældent, at mennesker bliver smittet med det.