Kyst-kender: - Klitterne er lige så farlige som havet

Kirsten Bech må hvert år løfte pegefingeren overfor gæster ved Vestkysten.

Opdatering

  • De to tyske drenge på henholdsvis ni og 12 år er døde efter sandskredet, der skete søndag i Vorupør. Drengene afgik ved døden tirsdag aften. Det meddeler Midt- og Vestjyllands Politi onsdag 28. august.

To tyske drenge blev søndag begravet i et sandskred, og det får kyst-kender Kirsten Bech til at løfte sin bekymrede pegefinger igen.

Den har hun i 50 år løftet langs Vestkysten, når hun har set børn og voksne bevæge sig i klitterne.

- Når jeg ser nogle gå deroppe, så råber jeg til dem. Hvis det er danskere, så forklarer jeg det, og når det er tyskere, så prøver jeg at sammenligne det med laviner, fortæller hun og tilføjer:

- Klitterne er lige så farlige som havet.

Kirsten Bechs bekymrede pegefinger er ikke opstået uden grund. Selv har hun bevæget sig ved Vestkysten i 50 år ved Vedersø Klit, hvor hun og hendes mand i dag har sommerhus.

Men også sandets kræfter har hun en relation til. En veninde fik for år tilbage sin søn begravet, efter de legede med sand i en gårdsplads, og den oplevelse har Kirsten Bech taget ved lære af.

Vil ikke være vidne til en ulykke

Opfordringen kan lyde skrap, men den er kærligt ment.

- Min mand synes, jeg er streng. Nogle gange er jeg nødt til at gå hjem fra stranden, når der er for mange. Jeg tåler det ikke. Det vil jeg ikke være øjenvidne til, fortæller Kirsten Bech.

Ifølge hende er problemet i dag turister, der ikke har et begreb om, hvor farlige klitterne er. Og det gælder både danske og tyske.

- De gamle familier langs Vestkysten ved, at man ikke går i klitterne. Det er vi opdraget til. Det er kun vores gæster, der ikke ved det, forklarer slutter hun.