Landboforening tror på omlægning til mere natur

Knap en tredjedel af Danmarks areal skal omlægges til naturbeskyttede områder. I hvert fald hvis det står til Biodiversitetsrådet, der torsdag kom med nye anbefalinger.

INCOMING 101024 2025 nada

Danmark skal have store, sammenhængende naturområder i Danmark for at vende den aktuelle biodiversitetskrise. Sådan lyder det fra Biodiversitetsrådet, der torsdag kom med nye anbefalinger til regeringen. 

Anbefalingerne lyder på, at mange områder i Midt- og Vestjylland skal omlægges til beskyttede naturområder. 

Mange midt- og vestjyske landmænd vil blive påvirket, hvis de nye anbefalinger træder i kraft. Men det vil ikke nødvendigvis være en dårlig ting, mener Anders Ahrenfeldt, der selv er landmand og formand for Landboforeningen Midtjylland.

- Jeg tror fint, det kan lade sig gøre. Vi er landmænd, vi har masser af arealer, som vi godt vil tage ud, siger han. 

Han fortæller, at hvis anbefalingerne bliver en realitet, kan deltidslandmændene, pensionerede og professionelle landmænd have god gavn af at arbejde sammen om en ny jordfordeling. 

På den måde kan de professionelle landmænd få noget bedre jord, samtidigt med at noget af det jord, de anser for at være dårlig, kan blive til beskyttede naturområder. 

- Det vil jo gå ud over nogen, men det vil for de fleste være en fordel, så jeg tror ikke, problemet bliver så stort, siger Anders Ahrenfeldt. 

Landmænd er flere steder allerede i gang med at fremme biodiversiteten på deres marker. Blandet andet har Anders Ahrenfeldt lavet et område med natur midt på sin mark med vand i midten, der tiltrækker både vilde dyr og frøer. 

- Der er jo masser af muligheder for at lave noget, siger Anders Ahrenfeldt

0:13

Ifølge Landforening Midtjylland er indstillingen hos landmænd, at de er villige til at samarbejde for at sikre biodiversiteten i Danmark. 

- Vi arbejder jo allerede med det, og de fleste kan godt se, at det her er den rigtige vej, siger Anders Ahrenfeldt.

Her ses de områder, Biodiversitetsrådet forestiller sig kan blive til sammenhængende naturområder.
Her ses de områder, Biodiversitetsrådet forestiller sig kan blive til sammenhængende naturområder.
Foto: Biodiversitetsrådet

Hvilke biodiversitetsindsatser, der helt konkret skal foregå i de enkelte områder, vides endnu ikke, og det bliver ifølge Biodiversitetsrådets op til de enkelte lokalområder at planlægge og beslutte.