Landmanden Hans vil gøre noget for biodiversiteten - men papirarbejde spænder ben
Landmanden i Lyne fortæller, at han langt fra er den eneste, som er godt træt af reglerne.
Hans Bindesbøl vil gerne give noget af sin mark i Lyne tilbage til naturen.
En af hans marker ligger brak, og her har han fået lavet en vildtstribe. En stribe med afgrøder, som er til for vildtet.
- Der er tre rækker majs, noget honningurt og noget vårhvede, som er til vildtet og fuglene. Det bliver ikke høstet, men får lov at stå til næste forår, forklarer Hans Bindesbøl og viser også de vilde blomster frem, som lige nu er velbesøgt af sommerfuglene.
- Jeg ville gerne gøre noget for biodiversiteten, forklarer han.
Derfor har han anlagt en stribe på 10 x 400 meter på sin mark.
- Men det har kostet mig en bondegård at få lov til det, konstaterer han.
Besværligt papirarbejde spænder ben
Det har nemlig kostet knaster i betaling til konsulenter, som kunne hjælpe med det papirarbejde, som planteavleren ikke selv kunne klare.
For nye EU-regler gør, at omstændige ansøgninger skal udfyldes og indsendes til Landbrugsstyrelsen for at få tilskud til vildtstriberne.
Her skal landmændene blandt andet dokumentere, hvad der skal sås i striberne og præcis hvorhenne på marken, ligesom der er strengere krav til indholdet og hvornår såningen af disse finder sted.
- Man skal da have mindst tre studentereksamener for at kunne udfylde de papirer,, siger Hans Bindesbøl.
Han er ikke den eneste landmand, som får panderynker over reglerne.
Det kan Tove Holm, der er planterådgiver ved Vestjysk Landboforening, fortælle. Hun hjælper landmænd som Hans Bindesbøl igennem papirarbejdet.
- Landmændene vil gerne gøre det godt for vildtet og naturen, men når man støder i problemer hele tiden, så bliver man jo lidt træt, siger hun.
Hun håber - ligesom landmændene - at reglerne bliver nemmere at opfylde i fremtiden, men hun tvivler også på det. Til gengæld er hun fortrøstningsfuld omkring, at det for hende bliver lettere allerede til næste år, hvor det ikke er et helt nyt regelsæt, hun skal hjælpe landmændene igennem.
Men der kan flere landmænd have droppet projektet.
EU-politiker: Reglerne er rigide - men logiske
Erik Poulsen er medlem af EU-Parlamentet for Venstre, og han er enig i, at reglerne kan virke rigide og besværlige.
Men de er logiske, slår han fast.
- Der er jo lavet ordning, som specifikt giver støtte til at støtte biodiversiteten, og med så mange andre ordninger, som man får støtte til, så er det logisk nok, at der er nogle dokumentationskrav, siger Erik Poulsen (V).
Alligevel vil han gerne tage problemstillingen med videre - for de mange krav kan være med til at tage modet fra landmændene.
- Det er skidt, hvis vi stiller så skarpe krav, at det kan være svært at leve op til dem. Vi kan se, at der har været stærkt stigende interesse blandt landmændene for det her – og derfor skal vi også gøre det så nemt for dem som muligt, siger han og peger på, at detaljerne i reglerne styres hjemmefra Danmark, så problemet skal i første omgang tages op i hans eget parti i hjemlandet.
Men indtil reglerne ikke kræver tre studenterhuer at forstå, holder Hans Bindesbøl en pause med vildtstriberne på brakmarkerne. Det er simpelthen for bøvlet.
- Jeg tror ikke, at jeg gør det igen til næste år, siger han.