Lokal havnedirektør glæder sig over udsigt til tusindvis af havvindmøller
Knap 2500 vindmøller skal opstilles i den danske del af Nordsøen, hvis alt går vel. Ministeren forudser, at det vil smitte positivt af på arbejdsmarkedet. Lokal havnedirektør hilser planerne velkommen.
Den stride vind i Nordsøen vest for Danmark skal nu omsættes til energi.
Onsdag skal Danmark, Belgien, Tyskland og Holland underskrive en aftale, der forpligter til at tidoble kapaciteten for havvind i Nordsøen frem mod 2050.
Ifølge Politiken skal der opsættes 10.000 af de allerstørste vindmøller i hovedsageligt Nordsøen. De er på højde med Storebæltsbroens pyloner, der rager godt 255 meter op over havets overflade.
Knap 2500 af vindmøllerne skal stå i den danske del af Nordsøen, vurderer regeringen.
Aftalen kommer også til at smitte positivt af på det danske arbejdsmarked, forudser klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S).
- Vi har allerede ret mange beskæftiget i vindmøllesektoren herhjemme. Men det faktum, at vi udbygger så massivt, vil helt sikkert føre til, at vi får brug for flere mennesker, siger han.
I danske farvande er der i øjeblikket en samlet kapacitet på 2,3 gigawatt. Danmark har selv forpligtet sig til 35 gigawatt ud af de i alt 150.
- Branchen har selv anslået, at hver gang man rejser 1 gigawatt, kan det skabe lige under 15.000 arbejdspladser, fortæller klimaministeren.
Mulighed for servicehavne langs Vestkysten
Jesper Holt Jensen, der er havnedirektør for Thyborøn Havn, ser positivt på den nye aftale.
- Jeg tænker umiddelbart, at der bliver rigtigt, rigtigt mange områder ude i Nordsøen, der skal i spil. Der bliver pres på kapaciteten hele vejen rundt om Nordsøen, også i havnene.
Han tvivler på, at en så enorm mængde havvind kan begrænses til at blive serviceret alene fra Esbjerg. Det bliver flere servicehavne langs Vestkysten, vurderer han.
- Det lyder til, at det er en ambitiøs plan om havvind i Nordsøen, som regeringen lægger frem. Og med så meget havvind i Nordsøen, så tænker vi da også, at den satsning, vi allerede har gjort på at kunne servicere offshore-projekter, passer ret godt ind, siger havnedirektøren for Thyborøn Havn.
Men før planen bliver til virkelighed, skal man opfinde nye, effektive metoder til at opstille havvindmøller. Det siger klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S).
- Danmark er i forvejen et af de hurtigste lande til at opstille havvindmølleparkerne, men det skal vi blive endnu hurtigere til.