Nu kommer hjælpen til nødstedte sejlere i Limfjorden: Ny redningsstation på vej

En ny redningsstation til Limfjordens sejlere er på vej og er senest i fuld drift til sommer. Det glæder Mads Bendix, der i et år har kæmpet for at få redningsstationen til Struer.

0:45
Dansk Søredningsselskab åbner sin 13. redningsstation med frivillige i Struer og øger trygheden for fritidssejlerne

Til sommer kommer der til at ligge en redningsstation i Struer, hvorfra nødstedte sejlere i den vestlige del af Limfjorden let og hurtigt kan få hjælp.

Det glæder Mads Bendix, der i et år har arbejdet hårdt for, at den nye redningsstation skulle blive en realitet. 

- Det er fantastisk. Jeg håber, den kan bidrage med mere sikkerhed og tryghed ude på vandet, siger Mads Bendix, der til daglig driver Sejlerbixen i Struer.

Sammen med fire andre initiativtager fik Mads Bendix ideen for et års tid siden. Derefter kontaktede de Dansk Søredningsselskab, der har oprettet flere andre redningsstationer i landet. 

På daværende tidspunkt havde søredningsselskabet dog netop oprettet en ny station omkring Faaborg på Fyn. Desuden bød Bornholm sig også til. 

Efter et lille års tid faldt valget dog i sidste ende på Struer.

- Det er et trafikeret område med mange turister, så der sker ting og sager heroppe, siger Steen Wintlev, bestyrelsesformand i Dansk Søredningsselskab.

- Det blev Struer, fordi vi allerede har god dækning i Faaborg og hele Fyn rundt. Desuden dækker vi også Øresund. Limfjorden er et stort turistområde, så derfor synes vi også, det var et interessant område, uddyber han.

Her øver de fem initiativtagere, hvordan man redder en person op fra vandet.

Nu skal der samles frivillige

Når først redningsstationen er en realitet, og redningsbåden er smidt i vandet, er det frivillige kræfter, der skal stå for at drive stationen.

Det er således dem, der skal rykke ud, når sejlere har brug for hjælp. Netop frivillige kræfter er Dansk Søredningsselskab på jagt efter onsdag eftermiddag i Struer.

Steen Wintlev fra Dansk Søredningsselskab fortæller, at der allerede på forhånd er mange frivillige, der har meldt deres ankomst.

- Jeg har en god formodning om, at vi finder nogle kvalificerede frivillige - og ellers skal vi nok gøre dem kvalificerede via vores kursusforløb, siger han.  

- Det eneste, vi mangler, er frivillige. Penge til båden og dragterne er på plads. Vi har i alt sparet en million op til båden. Derudover koster oprettelsen af stationen omkring 250.000 kroner, hvor vi har fået en betydelig støtte fra Færchfonden, uddyber han. 

Forebyggende søredning

Den nye redningsstation skal ikke ses som en erstatning til den hjælp, som både Falck og staten tilbyder ved eksempelvis alvorlige drukneulykker. 

Meningen er, at den skal hjælpe nødstedte sejlere i situationer, som de ikke selv kan klare. Det kan eksempelvis være en båd, der er løbet tør for diesel. En surfer, der har overvurderet egne evner - eller sågar et badedyr, der er kommet på afveje. 

- Hele ideen er, at sikkerheden for fritidssejlere kan øges. Den offentlige søredning bliver iværksat, hvis folk er i livsfare. Vi går ud før, folk kommer i livsfare. Vi kalder det forebyggende søredning, siger Steen Wintlev. 

Hvis alt går efter planen, er den nye redningsstation senest i drift, når sommerferien bliver skudt i gang.

Derefter håber Mads Bendix, at det vil være en lille smule mere trygt at begive sig en tur ud på Limfjorden.

- Mange i min butik ytrer, at det er supergodt, at den kommer, afslutter han.