Operamusik skræmmer bøller væk fra banegård: Ifølge Emil kan det også skræmme hjemløse væk

Operamusik på stationen i Herning skal skabe øget tryghed. Men ifølge Emil Kjær Bødker har det også en bagside. Han har skrevet bachelor om netop skræmmemusik på bus- og togstationer.

2:41
Operamusik på tog- og busstationer kan også have en bagside, mener Emil Kjær Bødker, der har skrevet bacheloropgave om skræmmemusik.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

På togstationen i Herning har de taget et nyt og ikke mindst højlydt våben i brug for at skabe tryghed på stationen.

Nu brager der operasang ud af højtalerne på i stationen i et forsøg på at komme blandt andet handel med stoffer til livs.

Men ifølge Emil Kjær Bødker, der læser musikvidenskab, og samtidig har skrevet en bachelor i 'skræm-væk-musik', er der også en negativ side ved den tryghedsskabende indsats. 

Operamusikken risikerer nemlig at skræmme de hjemløse 'hjemmefra'. 

- Der er et socialt problem ved, at man gør det her. Udover at DSB øger trygheden for deres kunder, så fjerner det også nogle hjemløse fra det sted, hvor de har mulighed for at opholde sig, siger Emil Kjær Bødker.

- Dermed skal de finde et andet sted at finde ly. På den måde gør man det mere ubehageligt for dem, der i forvejen har det sværest, uddyber han. 

- Stationen er ikke bygget til de hjemløse 

Uro og ballade har siden sensommeren sidste år langt fra været nogen sjældenhed på Herning Station.

Stationen har dannet ramme om handel med stoffer og interne opgør imellem forskellige grupperinger. 

Den slags udfordringer forsøger DSB nu at komme til livs ved at spille høj operamusik på stationen - også selvom det kan have den effekt, at de hjemløse ikke kan holde ud til at være der. 

- Stationerne er jo ikke bygget og indrettet til, at det skal være et sted for hjemløse. Hvis de opholder sig der og har et gyldigt ærinde, har de selvfølgelig lov til det. Men der må være andre steder, hvor man tager sig af hjemløse, siger Jørgen Rasmussen, der er chef for stationsservice ved DSB. 

Emil Kjær Bødker mener, at DSB's dilemma står imellem et samfundsansvar overfor de hjemløse eller et hensyn til de betalande kunders tryghed. 

Er det ikke også et samfundsansvar at gøre det trygt for kunderne at færdes på stationen? 

Jo, absolut. Man kan se det fra begge sider. Uanset hvordan man vender og drejer det, er der en vinder og en taber, siger Emil Kjær Bødker. 

- De kunne godt spille lidt mere roligt

Flere af de rejsende på Herning Station kunne mandag eftermiddag heller ikke undgå at bemærke de nye, høje toner. Nogle generede det mere end andre. 

-  Jeg synes det er godt, de gør det. Der har været nogle ubehagelige typer her på stationen nogle gange. Jeg er glad for, at de prøver at gøre noget ved det, siger 17-årige Anne Hebsgaard.

Anne Hebsgaard er glad for, at DSB forsøger at skabe mere tryghed på stationen ved at afspille operamusik.
Anne Hebsgaard er glad for, at DSB forsøger at skabe mere tryghed på stationen ved at afspille operamusik.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Lidt anderledes lød tonerne dog fra Dorte Jensen fra Birkrød, der har oplevet lignende operamusik på Hovedbanegården i København.  

- Den der sopran stresser mig lidt. De kunne godt spille noget lidt mere roligt som på banegården i København.

Ifølge Emil Kjær Bødker har man andre steder i Europa også brugt musik til at skabe mere tryghed på stationer. Nogle steder ham man endda haft en positiv effekt ved at afspille noget mere dæmpet musik som fx Mozart. 

- Der er ikke så meget street credit ved at lytte til Mozart i den slags miljøer, som man forsøger at skræmme væk, siger han.

Jørgen Rasmussen fra DSB anerkender, at den høje operamusik på stationen i Herning også rammer de almindelige passagerer, som de i sagens natur ikke vil skræmme væk.

- Men vores passagerer opholder sig ikke særlig lang tid på stationen. Det er jo ikke timer, at man opholder sig der, siger han. 

Han fortæller at operamusikken har haft den ønskede virkning de seneste 14 dage - om end det stadig er for tidlig at drage endelige konklusioner.  

For at tage mest mulige hensyn til DSB's kunder vil de løbende evaluere, om musikken kan blive skruet en anelse ned.

DSB spiller lige nu skræm-væk-musik på 14 danske stationer.