Overblik: Så mange nyfødte kom til i din kommune sidste år

Silkeborg er den kommune i landsdelen, hvor flest nyfødte kom til sidste år. Få hele overblikket over antallet af nyfødte borgere i landsdelens kommuner her.

2018 bød 6763 nyfødte midt- og vestjyder.
2018 bød 6763 nyfødte midt- og vestjyder.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Ritzau Scanpix

6763 nye midt- og vestjyder kom til verden i 2018. Det viser en rundringning, som TV MIDTVEST har foretaget til landsdelens 13 kommuner. 

Øverst på listen er Silkeborg Kommune med 1040 nyfødte silkeborggensere i 2018. Målt på det samlede antal indbyggere er kommunen landsdelens andenstørste med et par tusinde færre indbyggere end Viborg, og selvom der er et fald i antallet af nyfødte fra 2017 til 2018 på 10 børn, så er kommunen alligevel den, der har budt velkommen til flest nyfødte borgere.

Herunder kan du se, hvor mange nyfødte der kom til i din kommune sidste år. 

Kigger man længere mod nordvest til Skive Kommune er historien lidt en anden end i Silkeborg. Her kom 429 børn til verden i 2017, mens kommunens sundhedsplejersker oplyser, at blot 377 nye skibonitter så dagens lys for første gang i løbet af 2018. 

Det er en udvikling, der kan få konsekvenser for kommunen. 

- Reaktionen er, at det er et rigtig, rigtig træls tal. Vi havde jo et håb om i efteråret, at det ville rette sig op, men det kan vi jo konstatere, der ikke er tilfældet, siger Jan Andersen (A), der er formand for kommunens børne- og familieudvalg. 

- Vi har været langt over 500 fødsler, og nu er vi nede under 400. Og det har selvfølgelig konsekvenser både på kort og lang sigt. 

Varen skal sælges 

Skive Kommune fører en decentral politik, hvor kommunen bevidst satser på at have eksempelvis dagsinstitutioner i de små byer. Men hvis antallet af nyfødte bliver ved med at falde, kan det blive nødvendigt at tage den taktik op til overvejelse, erkender Jan Andersen (A). 

Lige nu har kommunen flere institutioner med for få børn.

- Vi farer ikke ud og lukker skoler, men vi kan jo se, at tallene ikke er specielt opløftende. Og det er noget, vi diskuterer hele tiden for at finde ud af, hvad vi kan gøre ved det, og hvor småt det kan være. For småt koster også penge, siger Jan Andersen (A).

- I sidste ende er det jo ikke byrådet, der lukker noget. Det er borgerne, der er med til at lukke ting, for hvis der ikke er varer på hylderne, så er der ikke så meget at holde åben for. 

Jan Andersen bevarer dog stadig sin optimisme, og han tror på, at udviklingen kan vendes med bedre markedsføring. For ifølge ham har kommunen alt det, der skal til for at vækst. 

- Vi har et system, bygning og medarbejdere, som er rigtig gode til at tage imod, så vi har det hele - vi mangler bare de fødedygtige. Jeg tror, at vi skal ud og have solgt det noget bedre, siger han. 

Nederst på listen ligger Lemvig Kommune, der er landsdelens mindste kommune målt på antallet af indbyggere. 168 nyfødte kom sidste år til i kommunen. Det er fire børn færre end året før. 

2:29