Prognoser spår 100-årshændelse: Så meget regn skal falde der, hvor du bor
Det er usædvanligt, at så kraftig og langvarig regn forventes at falde, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev.
Voldsomt vejr rammer i weekenden Midt- og Vestjylland.
I et varsel skriver DMI, at man forventer mellem 50 og 80 millimeter regn fredag aften klokken 20 til lørdag klokken 20.
DMI advarer desuden om risikoen for 100-årshændelser flere steder i landet i lørdagsdøgnet på grund af den store mængde nedbør.
I Silkeborg vil der eksempelvis være tale om en 100-årshændelse, hvis man får mere end 84 millimeter nedbør lørdag.
Det viser beregninger fra DMI baseret på klimanormalen for 1981-2010.
Ifølge meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev tegner weekendens vejr til at blive meget usædvanligt.
- Der er ikke usædvanligt med kraftig regn i juli. Men det usædvanlige er det her langvarige, kraftige regn, der kan komme, og de her høje antal millimeter, nogle steder vil der være i nærheden af 100 millimeter, når man ser modellerne, og det er usædvanligt, understreger han til TV MIDTVEST.
Prognoserne for lørdag er dog behæftet med stor usikkerhed, da regnen kan være ledsaget af lokale skybrud.
Eksempelvis spår DMI fredag i en prognose for lørdag, at Struer vil få 32 millimeter nedbør i lørdagsdøgnet. I Struer Kommune kræves der ifølge DMI 88 millimeter nedbør i løbet af ét døgn for at udløse en 100-årshændelse.
Pas på havestole, telte og andet, der kan flyve
Udover store mængder regn, der forventes at falde fra fredag aften, så ser det også ud til at blive blæsende i landsdelen, fortæller meteorologen.
- Specielt ved kysterne kan der også lørdag aften og natten til søndag komme kraftige vindstød, og modellerne har vist, at der kan komme vindstød af stormstyrke, oplyser Peter Tanev og fortsætter:
- Selv om vestjyder er vant til vindstød, så er det sommer, og nogle har stadigvæk havetelte, parasoller og andet ude i haven, så det skal man være opmærksom på.
Er det her ekstreme vejr noget, vi skal til at vænne os til om sommeren?
- Vi har allerede set, at det danske klima bliver mere vådt på grund af klimaforandringerne. Der er en tendens til, at skybruddene er svagt stigende, og der er ingen tvivl om, at når atmosfæren bliver varmere, så indeholder den mere vanddamp, forklarer meteorologen og tilføjer:
- I Danmark er det blevet to grader varmere de sidste 100 år, og det betyder, at vores atmosfære cirka kan holde 15 til 20 procent mere vand, end den kunne for 100 år siden. Så alt tyder på, at klimaet i Danmark bliver vådere og sommeren mere ekstrem.