Ringkøbing-Skjern topper: Tre ud af fire elever i 10. klasser tager på efterskole
Prisen for et efterskoleophold er gennemsnitligt steget med 43 % de seneste ti år. Alligevel bliver det mere udbredt for unge midt- og vestjyder at tage på efterskole.
Da landets efterskoler slog dørene op til et nyt skoleår for få uger siden, stod tusindevis af unge mennesker klar til at rykke ind på værelsesgangene.
En af dem, der netop har taget hul på 10. klasse på Dejbjerglund Efterskole ved Skjern, er Kevin Viborg Nielsen. Han fandt først fandt ud af, at han ville på efterskole, mens han gik i 9. klasse.
- Jeg hørte alle de her gode historier om de hyggelige ting, der sker på en efterskole, og så blev jeg tiltrukket. Jeg fik faktisk den allersidste plads på Dejbjerglund, så jeg var sent ude, men det er helt klart det værd, fortæller den 16-årige efterskoleelev, der allerede nu kan sige, at han har fået en god start.
- På vores værelse begyndte vi nemt at snakke med hinanden, og så kan man jo begynde fra værelset og så derfra komme ud til andre folk. Efterskolen er rigtig god til at presse én til at tale med nye mennesker, og det synes jeg, der virker.
Ringkøbing-Skjern topper: Her tager flest på efterskole
Når Kevin Viborg Nielsen ikke er på efterskolen, bor han i Lem Stationsby kun få kilometer derfra. Han tæller dermed også med i den statistik, der viser, at Ringkøbing-Skjern Kommune faktisk er dén kommune i hele landet, hvor flest unge tager på efterskole.
I kommunen er tre ud af fire elever i 10. klasse på efterskole, og det billede genkender Kevin Viborg Nielsen fra sin folkeskole.
- Fra 8. til 9. klasse var det halvdelen af min klasse, der tog på efterskole, og det var nok også halvdelen i 10. klasse. Så hos os var det egentlig rimelig oplagt, at mange tog afsted på efterskole, fortæller han.
Forstander: Det går godt
I 2015 tog 40 procent af alle 10. klasseselever i Midt- og Vestjylland på efterskole. Sidste år var det tal steget til 63 procent, og den tendens kan i høj grad mærkes på forstanderkontoret på Dejbjerglund.
- De seneste mange år er det gået godt. Der er det gået nemt, fortæller forstander Kjeld Lykke Christiansen.
Forstanderen tror, at efterskolerne er særligt populære, fordi eleverne får mulighed for at bruge tid på andet end bare det boglige.
- De unge kommer og kan forene en fritidsinteresse med dét at gå i skole, og så skal man ikke tage fejl af, at kostskolemiljøet – at vi bor sammen og hygger os sammen om aftenen – det er også afgørende.
Dejbjerglund Efterskole har plads til 134 elever fordelt på tre 9. klasser og tre 10. klasser.