S trækker i land: Vil ikke skære på friskoler alligevel
Socialdemokratiet ønsker ikke alligevel at skære i støtten til friskolerne. Partiet ønsker i stedet at lave en differentieret støtteordning.
Socialdemokratiet trækker nu i land på forslaget om at sænke støtten til friskolerne. I dag får friskolerne 76 procent i støtte fra staten, imens forældrene må betale resten. Socialdemokratiet har talt om at sænke den procentsats til 71 procent, men nu vil partiet i stedet lave en differentieret støtteordning.
- I Socialdemokratiet vil vi gerne styrke folkeskolen, fordi folkeskolen zagger bagud. Der havde vi så foreslået at tage nogle penge fra de her velhavende privatskoler inde i de store byer eller fra friskoleområdet i det hele taget. Men vi kunne godt se, at det ville ramme skævt for mange friskoler på Mors, i Thy og andre steder i yderkommunerne, fortæller Simon Kollerup (S), der er folketingsmedlem valgt i Thisted.
Friskolerne er et af de områder, som allerede har fyldt i den verserende folketingsvalgkamp. Det er et af de områder, hvor der har været en tydelig forskel på Venstre, der foreslår en støtteprocent på 76, mens Socialdemokratiet har talt om en støtteprocent på 71 procent.
Nu ønsker Socialdemokratiet i stedet at indføre en differentieret støtteordning, hvor friskoler på landet bliver tilgodeset frem for skolerne i byerne. Det er dog ikke et forslag, som Anders G. Jacobsen, der er folketingskandidat for i Holstebro, er enig i.
- Jeg synes, det er svært at tage seriøst, når man fra Socialdemokratiets side vil have sænket andelen af børn i friskoler fra 18 procent til 10 procent. Der er bare en ideologisk forskel på Socialdemokratiet og Venstre i forhold til friskoler. Vi mener, at det er helt op til forældrene selv at vurdere, om deres børn skal i friskole eller folkeskole, fortæller Anders G. Jacobsen.
Socialdemokratiet erkender, at forslaget om de 71 procent er gået for vidt.
- Man havde nok ikke taget det nødvendige hensyn til, at der er en masse gode friskoler f.eks. på Mors og i Thy, som skal drives, og hvor der ikke bare er en mulighed for at vælge en folkeskole lige ved siden af, for den findes ikke længere, fortæller Simon Kollerup.
Er det her ikke bare en omgang stemmefiskeri?
- Nej, fordi vi står ved, hvad vi mener om at lave et løft af folkeskolen. Det vil vi stadig gerne gøre, men vi står også ved, at der er områder, hvor den lokale friskole er det eneste skoletilbud for rigtig mange bysamfund. Dem skal vi passe på, lyder det fra Kollerup.
Simon Kollerup afviser, at forslaget om de 71 procent skulle komme tilbage efter valget.