Sådan tackler du dit barns hjemve

Sommer er højtid forskellige lejre for børnene. Nogle af dem er med overnatning, og det kan være svært for både forældre og børn - især hvis det er første gang.

Louise Rokkjær Arreborg
Foto: Mathilde Due Brander, TV MIDTVEST

Der er fuld gang i alverdens aktiviteter, slik i lange baner og råhygge ved Trevældcentret ved Vinderup, hvor en stor lejr for midt- og verstjyske spejdere løber af stablen denne uge.

- Det er vildt fedt, og man slipper af med sine forældre, lyder det fra 8-årige Laurits Lund Laursen fra Herrup.

Men han indrømmer også, at han kan komme til at savne forældrene en lille smule. 

For det kan også nogle gange svært at være væk fra mor og far. Især når det er første første gang, man overnatter på en lejr.

Louise Rokkjær Arreborg er spejderleder, og hun er vant til at håndtere børn, som kan få lidt hjemve, når sengetiden nærmer sig:

- Der er nogle, hvor det er første gang, man skal være på lejr uden mor og far – vi har nogle med helt ned fra seksårsalderen, som bare klarer det fuldstændig fint uden at tænke på mor og far. Så er der nogle, vi lige skal holde i hånd, når de skal sove.

Barnet føler, hvad forældrene føler

Står man i en situation, hvor ens barn for første gang skal overnatte væk hjemmefra uden mor og far, så giver Niels Peter Rygaard, der er børnepsykolog hos Fairstart Foundation,  disse råd:

  1. Hvis du bliver grebet af adskillelsesangst, så registrerer barnet det med det samme. Man skal ikke føle som sit barn. For hvis mor eller far bliver bange, så bliver barnet bange. 
  2. Træk tiden, så længe du overhovedet kan, inden du henter. Barnet er ked af det nu, men det kan gå ud og snakke med nogle andre børn eller voksne. Børn svinger hele tiden mellem adskillelsesangst og udforskningsadfærd. 

Snak med vennerne

På spejderlejren udenfor Vinderup er stemningen blandet. Nogle synes, at det er fedt at skulle sove væk fra mor og far for første gang, imens andre har prøvet at have hjemve før. Anna Petersen på 10 år havde hjemve første gang, hun sov ude, og hun har et godt råd til andre børn:

- Hvis man har nogle gode venner, så sig det til dem, og så kan man snakke om det med dem.

Det råd støtter Ellen Sofie Brask Nielsen på 11 år op om:

- Man kan være sammen med nogle gode venner og nogle, man er tryg ved. 

Spejderlederen fortæller, at de prøver at hjælpe børnene bedst muligt. Men engang imellem bliver de nødt til at ringe til forældrene, og for nogle børn hjælper det også lige at snakke kort med mor og far.

Klarer de alligevel den første overnatning ude på trods af hjemve, så oplever spejderlederen, at det er en succes for børnene.

- Det fedeste er så, når man har overstået den første nat. Så har man fået en sejr, og så er man bare megastolt over, at man har klaret det her, siger hun.