Sjældne omstændigheder giver farligt vejr

Vestkysten og dele af Limfjorden vil opleve forhøjede vandstande, men også andre steder kan blive ramt.

Parkeringspladsen bag havnedirektøren i Hvide Sande har normalt altid biler holdende, men mandag eftermiddag har folk lyttet til opfordringen om at holde et andet sted.
Parkeringspladsen bag havnedirektøren i Hvide Sande har normalt altid biler holdende, men mandag eftermiddag har folk lyttet til opfordringen om at holde et andet sted.
Grafik: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Ovenpå en nat og en morgen med kraftig blæst og sne, som har givet store udfordringer i trafikken, er den næste omgang vildt vejr lige om hjørnet.

I aften og i nat byder på hård eller stormende kuling fra sydvest med vindstød op til stærk storm eller orkanstyrke, oplyser DMI.

Og som om det ikke er nok, så betyder den kraftige vind, at der bliver forhøjet vandstand. Det sker langs vestkysten og også et stykke ind i Limfjorden.

På kyststrækningerne mod Vesterhavet kan vandet tirsdag komme op til 270 centimeter over det normale niveau, fortæller vagtchef Erik Hansen fra DMI. Det gælder for kommunerne, Holstebro, Lemvig og  Ringkøbing-Skjern.

I både de orange og de gule områder er der risiko for forhøjet vandstand.
I både de orange og de gule områder er der risiko for forhøjet vandstand.
Foto: DMI

På havnen i Hvide Sande er de også ved at gøre klar til at tage imod stormen. Normalt kan nattevagten klares via hjemmearbejde, men i nat vil der været fysisk personale tilstede på kontoret.

Det fortæller Mogens Pedersen, der er direktør på Hvide Sande Havn. 

- Det her er en da de stormvarsler, man er nødt til at tage alvorligt. Vi er vant til, at det blæser, men det er ikke hvert år, at vi får så meget vand, som der er udsigt til i nat. Vi forventer, at det vil kulminere i morgen tidlig ved 6-tiden, siger Mogens Pedersen. 

Direktørens skøn er, at det kun er cirka hvert femte år, at vandet står så højt, som det forventes at komme til tirsdag. 

Derfor kommer han med en opfordring.

- Det er vigtigt, at man får fjernet sine biler og andre ting, der står på kajerne, som ikke kan tåle saltvand.

1:30
Her kan du høre havnedirektøren forklare, hvad der gør vejret så farligt.

I de midt- og vestjyske kommuner, der er i berøring med Limfjorden, kan vandet stige op til 150 centimeter over normalen.

Risiko for åer og vandløb

Og derfor er der naturligvis risiko for oversvømmelser.

- Vestkysten er gearet til den slags vejr. Det er nok værre de andre steder, forudser Erik Hansen fra DMI.

De store mængder nedbør, der er faldet i den seneste tid, har også en indflydelse. Den samlet set store mængde vand betyder, at også åer og vandløb risikerer at svømme over.

- Den største problemstilling er den kraftige vind. Samlet set gør det, at der er en risiko for de her oversvømmelser, siger meteorologen.

Risikoen for oversvømmelser er størst tirsdag morgen og frem til middag.