Som et frontalt sammenstød: Se Opel i frit fald fra 25 meter
TV MIDTVEST lavede et forsøg hos en autoophugger - et forsøg der gjorde et stort indtryk på lederen af færdselspolitiet i Midt- og Vestjylland.
2017 var et blodigt år på de midt- og vestjyske landeveje. 36 personer mistede livet i trafikulykker - af dem blev 14 dræbt i frontale sammestød.
For at vise, hvor voldsomme kræfter der udløses, når to biler støder frontalt sammen, lavede TV MIDTVEST et forsøg hos autoophuggeren Midt-Skrot i Hammerum.
Vi fik kranfirmaet Tage E. Nielsen til at hejse en ældre Opel Astra stationcar 25,2 meter op i luften. En trafikforsker fra Aalborg Universitet har regnet ud, at hvis man lader bilen falde fra den højde, svarer det til, at den med 80 kilometer i timen kører ind i mur.
Astraen landede på fronten med et stort brag. Der var ikke meget bil tilbage bagefter. Og det gjorde et stort indtryk på lederen af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi, Henrik Glintborg, som overværede forsøget.
- Det er første gang, jeg ser, hvad det er for kræfter, der er på spil. Det brag, den accelaration og de indre kræfter, en krop ville have været ude for... Det er helt enormt, og jeg er meget rørt over det her. Jeg har mange gange set følgevirkningerne af en ulykke, men aldrig set ulykken ske, siger han.
En øjenåbner
Glintborg peger på, at flere rumleriller i vejen, der advarer bilisterne hvis de er at komme over i den forkerte vejbane, vil kunne nedbringe antallet af ulykker. Hans vurdering er, at otte af trafikdrabene i 2017 kunne være undgået, hvis der havde været rumleriller i vejen.
Og forsøget hos autoophuggeren styrker ham i troen på, at der var brug for en ekstra indsats.
- Det er et forsøg, der i den grad er en øjenåbner. Og tro mig... at se det her i virkeligheden er langt mere effektivt, end det vi kommer til at se i fjernsynet. I virkeligheden ser man virkelig de kræfter, der er spil, og det er også noget, som jeg som fagmand tager med hjem, siger han.