Sommertiden giver flere solskinstimer og mere D-vitamin
Søndag skifter vi til sommertid. Og det er godt for vores optag af D-vitamin med flere solskinstimer.
Natten mellem lørdag og søndag skifter urene fra 01.59 til 03.00, når vi overgår til sommertid.
På trods af at skiftet frarøver os en time på øjet, bringer det flere lyse timer med sig.
Og det er positivt for danskernes optag af D-vitamin.
Børge Nordestgaard, der er professor i klinisk medicin ved Københavns Universitet og overlæge ved Herlev Hospital, peger på, at D-vitamin er en vigtig kilde til en sund krop.
- Skiftet til sommertid betyder, at danskerne er vågne i de timer, hvor solen skinner mere. Så der er større chance for, at vi kan nå at være ude i solen og få den vigtige D-vitamin fra solens stråler, siger han.
Mangel på D-vitamin er udbredt blandt danskerne. Derfor er sommertiden med sine sene solskinstimer en god mulighed for at få fyldt sit D-vitamin-lager op til vintertiden, siger Børge Nordestgaard.
- Langt det meste D-vitamin kommer af, at vores hud er eksponeret for solskin. Og i perioden fra marts til oktober kan det bedst lade sig gøre.
- Derfor kan sommertiden bidrage til, at vi er sundere i forhold til vores D-vitaminoptag, siger Børge Nordestgaard, der har forsket i D-vitamin i flere år.
Huden danner D-vitamin, når solens stråler rammer huden. 80 procent af D-vitaminerne får vi fra solen, mens de resterende 20 procent kommer fra kosten.
Sommertid blev første gang indført af Østrig og Tyskland i 1916 for at spare energi og dermed olie, som var knap på grund af Første Verdenskrig.
En række andre europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop 21. maj samme år. Sommertiden kom igen under Anden Verdenskrig, men den blev først permanent i Danmark i 1980.
Vintertid, som mest korrekt kaldes normaltid, starter efter EU-Kommissionens bestemmelser altid den sidste søndag i oktober og varer frem til den sidste søndag i marts, hvor vi skifter til sommertid.
Standarderne blev indført i 1996, så sommertiden er den samme i alle EU-lande. Omkring 70 lande verden over har indført ordningen - de følger dog ikke alle helt de samme datoer som EU.