Tekstilmarked i knæ kræver ansvar fra modebranchen

Tøjbranchen skal tvinges til at tage ansvar for, at slidt tøj kan genanvendes, mener affaldsindustrien.

Modebranchen bør satse mere på genbrug af tekstiler, lyder kritikken.
Modebranchen bør satse mere på genbrug af tekstiler, lyder kritikken.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Danskerne er i fuld gang med at pille gamle underbukser og hullet sportstøj ud af restaffaldet, som ellers brændes af.

Målet er markant større genanvendelse af tekstiler, som er en af de store kilder til forurening.

Borgernes sortering siden sommeren 2023 går godt. Men ifølge kommuner og kommercielle affaldsselskaber så halter det helt anderledes med at genanvende tekstilaffaldet.

- Danmark er langt fra den ønskede cirkulære økonomi for tøj og tekstiler, og det skriger på politisk handling. Det er nødvendigt for at skabe et velfungerende marked, som ikke eksisterer i dag, siger Jens Bomann Christensen.

Han er direktør i Brancheforeningen Cirkulær, talerør for kommuner og kommunale affaldsselskaber.

Problemet er ifølge brancheforeningen og virksomheder indenfor genanvendelse, at der slet ikke er nok efterspørgsel fra mode- og tekstilbranchen.

- Markedet fungerer slet ikke. Modebranchen vil ikke betale lidt mere for de genbrugte materialer, siger han.

Kravene til borgernes affaldssortering skal følges op med politiske krav til mode- og tekstilindustrien om et udvidet producentansvar, så de skal betale for indsamling og genanvendelse.

Foreslår krav om genbrug

Rikke Bech er direktør på New Retex i Bjerringbro.
Rikke Bech er direktør på New Retex i Bjerringbro.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Virksomheden New Retex i Bjerringbro er førende med et robotanlæg, der finsorterer de slidte underbukser og den hullede festjakke fra 14 kommuner i mange forskellige farver og materialesammensætninger.

Men stifter og adm. direktør Rikke Bech mener, at mode- og tekstilindustrien sætter pris over bæredygtighed.

- Det er p.t. umuligt at undgå, at et stykke nyt tøj koster 2-20 kroner mere, end hvis det var lavet af helt jomfruelige materialer. Derfor bremser tekstilbranchens fokus på pris-tingene, siger hun.

Hun mener, der bør være et krav om, at tøjproducenter skal bruge eksempelvis ti procent genanvendt tekstilmateriale, når de producerer nyt tøj.

Fra næste år skal alle EU-lande indsamle tekstilaffald. Mange såsom Det Europæiske Miljøagentur frygter, at EU bliver oversvømmet af ubrugt tekstilaffald.

Danmark valgte at være en frontløber på indsamling hos borgerne foran de andre EU-lande. Men det giver ingen fordele, hvis ikke vi får hele værdikæden med, lyder det fra genbrugsbranchen.