Vestas-aktie styrtdykker
Vindmølleproducenten Vestas brager ned på børsen, efter at selskabet har præsenteret sit regnskab for tredje kvartal tirsdag morgen.
Efter cirka 45 minutters handel står Vestas til et fald på over ti procent.
Livebloggen opdateres ikke længere.
Kina kan blive en mægtig spiller: - Få fingeren ud og kom i gang
Kina kan få monopol på vindmøller i Europa, hvis ikke europæiske vindmøllefabrikanter får fart på.
- Det går simpelthen for langsomt i Vesten. Kina er kommet meget senere i gang med vedvarende energi, og det går stærkt. De skal til at få fingeren ud, siger Jacob Pedersen, der hentyder til, at et kinesisk marked i Europa nok stadig er usandsynligt, så længe Kina støtter op om Ruslands krig mod Ukraine.
- EU vil nok oprette høje toldmurer, så kineserne ikke kan udkonkurrere europæiske møller, supplerer aktieanalytikeren fra Sydbank.
Aktiefald på 40 procent i år
Usikkerheden er stadig stor, og det skal man også have i tankerne. Aktieanalytikeren fra Sydbank, Jacob Pedersen, forstår godt, at man ryster lidt i bukserne, når Vestas har oplevet et aktiefald på 40 procent i år.
Trump er dog lidt afhængig af Vestas
Det er langt fra sikkert, at Trump får magten efter valget i morgen, men hvis han gør, skal man dog have én ting i mente.
- Vestas er godt implementeret i USA, så derfor skal, der også tages højde for, at mange af donorerne til de republikanske senatorer, der sidder i parlamentet, selv har aktier og interesse i vedvarende energi, siger Jacob Pedersen, aktieanalytiker hos Sydbank.
Han understreger derfor, at Trump nok ikke er så hurtig på aftrækkeren, når han trækker stikket på den grønne omstilling.
Vestas vil komme igen
Der er ingen grund til, at Vestas ikke kommer igen med deres indtjening i 2025, lyder det fra Jacob Pedersen, aktieanalytiker hos Sydbank.
Til gengæld skal de tage hånd om de fejl, der har kostet dyrt for dem det seneste år, mener analytikeren, for det har haft store konsekvenser for konkurrenterne.
- Der er ingen grund til at smide vindmøllerne for hurtigt på markedet, pointerer Jacob Pedersen, der understreger, at Vestas har alt mulig grund til at forblive aktionær.
Jacob Pedersen har selv lige har været inde og fastholde købsanbefalingen på aktierne, som du kan finde på Sydbanks hjemmeside.
Fejl i komponent koster dyrt
Aktieanalytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, vurderer også, at en fejl i en komponent til en vindmølle har givet Vestas et bump på vejen.
Analytikeren fra Sydbank nævner også, at fejlen har medført en bremsning i nogle af projekterne, hvilket har resulterede en del serviceomkostninger, som ikke hjælper det samlede regnskab.
Tager ikke udenlandsk trussel alvorligt
Martin Bech tager ikke Donald Trumps trussel, om at underminere den grønne omstilling, alvorligt.
- Jeg tager ikke hans ord for gode varer. Trump er ikke alene om beslutningen om at skulle lukke grænserne for international handel og den grønne omstilling, så jeg er ikke bekymret, siger Martin Bech.
Der er altså ingen grund for panik, hvis man spørger aktionæren.
Aktionærer har ingen frygt
Selvom det ser sort ud for Vestas på aktiemarkedet, så er Martin Bech fra Struer ikke nervøs for sine aktier.
- Jeg ser ikke det store problem i det. Det er i sådanne perioder, jeg forholder mig roligt. Der er jo ingen gode beslutninger, der bliver taget i panik, fortæller Martin Bech.
Han har før tjent penge på lave Vestas aktier, så han ser ingen grund til at sælge nu.
Da krigen brød ud i Ukraine styrtdykkede aktierne, fordi Vestas trak sig ud af Rusland.
- Jeg købte en del aktier i Vestas, da krigen brød ud i Ukraine. Det gavnede mig. Så jeg forbliver rolig, forsætter Martin Bech.
Investeringsøkonom: Investorer tolker det som en nedjustering
Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, holder øje med de røde tal på C25-indekset lige nu, og han er særligt overrasket over Vestas' fald.
Her handler det særligt om, at Vestas har fastholdt forventningen til resultaterne på 4-5 procent, men i den nedre ende, og det tolker investorerne som en nedjustering, og derfor bliver selskabet straffet, siger han til TV 2.
Trump truer den grønne omstilling
Med det amerikanske valg bankende på døren, så er det heller ikke underligt, at investorerne er påpasselige, lyder det fra Ole Krohn.
- Når man er investor, så er der altid en risikoberegning, som der skal tages højde for, fortæller TV 2's erhvervskommentator.
Han understreger, at investorerne er nød til at tage 'sorgen på forskud', for hvis Trump vinder, så står de tilbage og har løbet en stor risiko.
- Vestas er store i USA, så hvis det marked ryger, hvis Trump kommer til magten, så står de tilbage med et stort problem, fortæller Ole Krohn.
Donald Trump har før udtrykt, at han ikke støtter op om den grønne omstilling og hellere vil bruge pengene på at udvinde olie.
Kina som ny spiller på markedet
Det er ikke nyheder, at Kina er en stor konkurrent på den internationale handelsscene i alle henseender. Derfor er Vestas også pressede af, at Kina er blevet konkurrencedygtige på vindmølleområdet.
- Kina har haft stor succes med deres biler. Så nu frygter man også, at Kina kommer ind med en billigere vindmølle, som kan udkonkurrere Vestas på området, siger Ole Krohn.
Det sætter jo også investorerne i en vanskelig situation, når man ser det i perspektiv af de andre vanskeligheder. Hvis Vestas har svært ved at tjene penge, og der kommer en ny spiller på banen, der er billigere, forsætter erhvervskommentatoren.