Vestjylland fortalt af fremtidens filmskabere

Spirende filmskabere har sat fokus på den vestjyske tilværelse i fem kortfilm.

Fotoet her er fra den korte dokumentarfilm om bofællesskabet Hasselurten.
Fotoet her er fra den korte dokumentarfilm om bofællesskabet Hasselurten.
Foto: Filmen "Hasselurten"

- Der er noget i det vestjyske, som jeg har ønsket at skildre. Noget, jeg ikke kan sætte ord på, fortæller Jeppe Olesen.

Han brænder for at lave dokumentar- og kortfilm. Han har efterhånden gjort det en del gange, men i en alder af 28 år har han for første gang selv taget kameraet i hånden som fotograf. Sammen med Ida Richter har han skabt kortfilmen "Hasselurten."

- Jeg har fundet noget her, som viser en fed, vestjysk måde at være på. En underfundighed, siger Jeppe Olesen.

Kortfilmen "Hasselurten" skildrer et seniorbofællesskab af samme navn. Her bliver særligt tre beboere fulgt tæt. Én af dem er Bente Olsen.

- Det betyder meget for os at vise, hvor dejligt, det er herude, lyder det.

0:43
Esther Agerskov, Jørgen Bøegh og Bente Olsen er alle med i filmen om Hasselurten.

I alt har 10 unge spirende filmskabere på to uger produceret film med omdrejningspunkt i vestjyske fortællinger - i og omkring Holstebro.

Navnet på projektet er DOCCAMP og er et samarbejde mellem DOX:WORLD, Dansk Talentakademi og Aarhus Filmværksted, som er støttet af Region Midtjyllands kulturudviklingspulje.

- Ved at flytte campen ud af Aarhus har vi givet de unge mulighed for at lave film, hvor lokalbefolkningen kan se sig selv portrætteret. 

- Vi vil vise, hvor vigtig dokumentarfilm er for selvforståelsen for et lokalsamfund, siger Merete Stubkjær, der er direktør for Aarhus Filmværksted.

En oplevelse for livet

Jeppe Olesen, der har produceret kortfilmen "Hasselurten", er født og opvokset i Astrup, en by mellem Skjern og Videbæk. 

Nu bor han i Aarhus, men i forbindelse med projektet vendte han tilbage til egnen og stiftede bekendtskab med beboerne i seniorbofællesskabet i Holstebro.

- De har været super velkommende. Filmen handler ikke så meget om deres liv førhen, men mere om deres fællesskab nu, fortæller han.

Jeppe Olesen er til hverdag projektkoordinator ved Filmbyen i Aarhus.
Jeppe Olesen er til hverdag projektkoordinator ved Filmbyen i Aarhus.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Og glæden har også været stor for de medvirkende. For Jørgen Bøgh har det været en oplevelse for livet.

- Det var en stor oplevelse at være med. Vi nød, at de søde unge mennesker var her. Det var spændende at være med i, fortæller han.

I år var tredje år, at filmprojektet fandt sted. Allerede nu er det besluttet, at DOCCAMP vender tilbage til Vestjylland i 2025. Tidligere er Kjellerup og Lemvig blevet skildret, og i år var det så Holstebro. Hvilket område der næste år danner ramme om dokumentarfilmene, er endnu uvist.

11:32
Her kan du se filmen "Hasselurten" i dens fulde længde.