Vil forsætte forsøg: Ny type udrykningsbil kan give bedre hjælp i Vestjylland

Erfaringerne med en paramediciner, der kan færdigbehandle borgere i eget hjem er så gode, at Region Midtjylland ønsker at gøre ordningen permanent.

(Arkivfoto).
(Arkivfoto).
Foto: Flemming Christensen

Region Midtjylland har i et halvt år på forsøgsbasis sendt en ny type beredskab til udvalgte borgere, der havde brug for behandling, og det er gået så godt, at regionen vil have ordningen gjort permanent.

Det fremgår af dagsordenen til et møde i Udvalg for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, der skal holdes tirsdag.

Det nye beredskab har bestået af en paramediciner, som er rykket ud til borgere, der har haft brug for hurtig hjælp - men som dog ikke har været i livsfare. I mere end hvert tredje tilfælde har paramedicineren kunnet behandle den borgerne færdige, hvor de var. Dermed har regionen undgået at sende ambulance og ambulancebehandlere unødvendigt.

Derfor vil regionen - hvis politikerne vedtager det - søge om penge fra Sundhedsreformen til at videreføre ordningen. Det vil blandt andet indbefatte en bil med base ved Herning, der kan dække Vestjylland.

Det er en bil som den her, paramedicinerne har kørt ud til borgerne i.
Det er en bil som den her, paramedicinerne har kørt ud til borgerne i.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Regionens ønske bygger på den evaluering, der er lavet af forsøgsordningen med den såkaldte præhospitale visitationsenhed (PVE). Forsøget har i første omgang kørt i Aarhus fra marts til august. 

På grund af travlhed blev ordningen udvidet, så en lignende bil i en kort periode også kørte fra Regionshospitalet Gødstrup.

- Evalueringen viser, at der i lyset af knappe medarbejderressourcer er potentiale i PVE, både i et smalt præhospitalt perspektiv, hvor der er fokus på bedst udnyttelse af ambulancepersonalet samt i forhold til at reducere crowding (travlhed, red.) på akutmodtagelserne, står der i regionens analyse, der er baggrund for ønsket om at videreføre ordningen.

Udfald af visitationAntal patienterProcent
Færdigbehandlet i hjemmet28336,1 procent
Indlagt på hospitalet45958,5 procent
Andet435,5 procent
Region Midtjylland

I alt har de to biler i Aarhus og Vestjylland kørt til 742 patienter. Heraf har man kunne færdigbehandle 36,1 procent i eget hjem eller på skadesstedet.

Forklaringen på de mange patienter, der kan færdigbehandles i eget hjem, skyldes blandt andet, at paramediciner har bedre tid end ambulancebehandlerne, da opgaverne typisk er mindre akutte.

Paramedicineren har i snit været i hjemmet i 50 minutter.

I de tilfælde, hvor paramedicineren vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at lave behandling i hjemmet, bliver der tilkaldt en ambulance.

De foreløbige undersøgelser tyder på, at patienterne også har været tilfredse med behandling i eget hjem.

- Jeg fik en masse undersøgelser. Nærmest ligesom at være på hospitalet - bare derhjemme, lyder det blandt andet fra en patient i evalueringsrapporten. 

Også paramedicinerne er tilfredse med løsningen:

- PVE’en giver bedre patientsikkerhed, fordi det er mere roligt. En indlæggelse er ikke altid bedst, lyder det blandt andet.

Det er regionens ønske, at der på sigt "kan indtænkes enmandsbetjente paramedicinerbemandede enheder i relevant omfang".

Senest i januar 2023 skal politikerne i Udvalg for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland præsenteres for en langsigtet plan for det præhospitale område.