Vindmøllegigant jubler over ny energiaftale – men der er brug for én ting

Der er udsigt til omkring 10.000 nye havvindmøller for at indfri den aftale, Danmark netop har indgået med en række EU-lande. Siemens Gamesa i Brande håber på en god andel af produktionen.

Administrerende direktør ved Siemens Gamesa, Torben Bang, mener, at der er brug for en forbedring af rammebetingelserne for deres vindmølleproduktion.
Administrerende direktør ved Siemens Gamesa, Torben Bang, mener, at der er brug for en forbedring af rammebetingelserne for deres vindmølleproduktion.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Det er positive vinde, der blæser i vindmølleproducenternes retning, efter Danmark, Tyskland, Holland og Belgien i onsdags indgik onsdag en aftale om at tidoble kapaciteten for havvind i Nordsøen.

Dermed forpligter landene sig til at producere mindst 150 gigawatt frem mod 2050. Og det er sød musik i ørerne på den administrerende direktør for Siemens Gamesa i Danmark.

- Vi er supergalde for at se de visioner, der er skabt mellem fire lande her i Europa. Det er noget af det, vi har ventet på og altid håbet på ville være et skridt, der blev taget inden for havvind, siger Torben Bang.

Ifølge Politiken skal der i forbindelse med aftalen opsættes 10.000 af de helt store vindmøller – hovedsageligt i Nordsøen. Godt 2500 af dem skal placeres i den danske del af havet, vurderer regeringen.

- Vi er jo ubetinget den mest dominerende producent af havvindmøller globalt. Og der er ingen tvivl om, at vi har store forventninger om at skulle have en god andel af den kapacitet, der skal installeres, siger direktøren i Simens Gamesa.

I danske farvande er der i øjeblikket en samlet kapacitet på 2,3 gigawatt, og Danmark har selv forpligtet sig til 35 ud af de i alt 150. Ifølge klimaminister Dan Jørgensen (S) anslår vindmøllebranchen, at hver gang man rejser 1 gigawatt, kan det skabe lige under 15.000 abejdspladser.

Siemens Gamesa har arbejdet med havvind i de sidste 30 år.
Siemens Gamesa har arbejdet med havvind i de sidste 30 år.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Brug for længere sigtbarhed

Siemens Gamesa har kontor i Brande, og teknologikoncernen har arbejdet med havvindmøller de sidste 30 år.

Direktøren tror på, at det er muligt at nå i mål med ambitionerne om en tidobling af kapaciteten – men det kræver flere fabrikker, der skal købes flere råvarer hjem, og der skal uddannes mere personale, og lige nu er sigtbarheden for kort til, at det hænger sammen, mener Torben Bang.

- Jeg er sikker på, at det er realistisk at nå i mål. Men det, vi har brug for, og som er et ønske til vores politikere ikke kun i Danmark, men i Europa er, at vi får nogle gode rammebetingelser sat op.

- De elselskaber og investorer, som udvikler projekterne, skal have lang sigtbarhed og vide, hvilket projekt de skal installere i 2027, 2028, 2029, så vi får en god, lang sigtbarhed. Så kan vi bygge fabrikkerne, der skal til, og producere møllerne, siger han.

Aftalen med navnet ’The Esbjerg Declaration’ er den største danske energiaftale nogensinde, og de 150 gigawatt vil ifølge Klimaministeriet kunne levere strøm til 230 millioner europæiske husstande.

Torben Bang ser frem til, at planerne skal føres ud i livet. Han håber på, at grøn energi kommer op på samme prisniveau som de traditionelle brændstoffer, og det er Brande-koncernens hensigt at levere energien til at nå derhen.

- Hele værdikæden hænger sammen, og er der et svagt led i værdikæden, så knækker den. Den hænger ikke sammen lige nu, men det kan den komme til, når vi har de langsigtede planer at arbejde med, siger direktøren.

0:46
I dag er kampen gået ind for at få lov at producere så mange som muligt af de 10.000 nye hav-vindmøller, som skal opføres - primært i nordsøen