Har afvist interview i en måned: Nu svarer virksomhed på spørgsmål om ulovlig jord

Kingo Recycling er nu vendt tilbage på TV MIDTVESTs henvendelse.

Olieforurenet jord fra Køge var mere forurenet, end virksomheden Kingo Recycling var blevet oplyst.

I næsten en måned har TV MIDTVEST forsøgt at få virksomheden Kingo Recycling til at svare på spørgsmål om de 24.000 tons forurenet jord, som i sommer blev flyttet fra Køge til virksomhedens rensningsafdeling på Mors.

Nu er det lykkedes at få svar på nogle af spørgsmålene i et skriftligt svar.

- Vi ønsker at være transparente i vores processer og resultater. Derfor vil vi gerne give indblik i vores arbejdsprocesser, skriver virksomheden i en mail til TV MIDTVEST.

Sagen har trukket mange overskrifter, fordi jorden viste sig at være mere forurenet, end virksomheden i første omgang var blevet oplyst om. Og det gjorde flere øboer bekymrede.

- Det er da ret store mængder. Jeg kan jo godt være bekymret for, hvad der skal ske med jorden nu. Om forureningen ender i miljøet her på Mors, sagde morsingbo Karina Laustsen i midten af oktober til TV MIDTVEST.

0:15
Karina Laustsen var forarget over, at den forurenede jord var endt på Mors få kilometer fra hendes hjem.

Da jorden var landet på Mors, tog Kingo Recycling nye prøver af jorden, og det var dem, der viste, at jorden var mere forurenet end først antaget.

Forureningsgraden var så høj, at virksomheden ikke havde miljøgodkendelse til at bruge jorden til en terrænregulering, som den ellers var tiltænkt. Jorden var samtidig blevet lagt på en plads, som ikke var godkendt til at opbevare jord med så høj forureningsgrad.

Det gjorde opbevaringen af jorden ulovlig.

Derfor skulle der laves en plan for at få gjort noget ved jorden, og den plan blev så godkendt af kommunens teknik- og miljøafdeling onsdag i sidste uge.

- Jeg er tilfreds med, at det ulovlige forhold bliver bragt i orden. Det har været en besværlig sag for alle parter, som har givet anledning til bekymring, skrev borgmester Hans Ejner Bertelsen i en pressemeddelelse 6. november.

- Vi er glade for, at vi har en løsning. Vi går nu i gang med at rense jorden op, så̊ vi sikrer, at den senere kan bygges ind i terræn, siger Thomas Kingo i en pressemeddelelse, som Kingo Recycling har sendt til TV MIDTVEST.

Jorden skal flyttes til en ny plads

Planen er inddelt i to faser. Først skal jorden over de næste tre måneder flyttes til en anden plads, der er godkendt til jord med den forureningsgrad. Den skal senest være fjernet fra sin nuværende plads 1. februar 2025.

Dernæst vil Kingo Recycling Mors gå i gang med at rense jorden, men hvornår virksomheden er færdig med det, er der endnu ikke sat en deadline for.

- Det er vores højeste prioritet at sikre, at vores drift ikke kun er i overensstemmelse med alle relevante love og regler, men også lever op til de høje miljømæssige standarder, vi som virksomhed har sat, skriver virksomheden i en mail til TV MIDTVEST.

Rensningen skal ifølge virksomheden ske gennem både biologisk og fysisk-kemisk rensning, og virksomheden understreger, at anlægget på Mors er lavet til at rense selv de mest udfordrende forureninger.

TV MIDTVEST ville gerne have haft svar på, hvordan rensningen mere konkret skal foregå, og hvordan prøveresultaterne fra Køge og prøverne fra Mors kunne vise så forskellige niveauer af forurening, men det har Kingo Recycling ikke kommenteret på i sit svar.

Virksomheden har på mail afvist at stille op til et interview.