Sofie er ensom: Nu starter hun forening for andre som hende

En svær erkendelse fik Sofie til at række ud til fremmede i håb om at skabe et fællesskab på Mors.

Sofie Rohde
Foto: Privatfoto

På en sommerdag i haven hos forældrene på Mors måtte Sofie Rohde erkende en skelsættende sandhed. 

Ét spørgsmål fra Sofie Rohdes mor fik tårer til at presse sig på. Pludselig flød de ustyrligt over kinderne på den 24-årige kvinde, og  selvom hun ikke kunne finde ordene, vidste hun endelig, hvad der var galt: 

- Jeg indså, at jeg var ensom. 

Hun følte det som en tung byrde, der blev løftet fra hendes skuldre. Sofie Rohde husker tilbage på dagen i maj, og spørgsmålet fra sin støttende mor. Hvorfor kunne hun ikke bare række ud efter gamle venner eller bekendte og spørge, om de ville ses? 

- Jeg er egentlig en åben og farvestrålende person, men jeg har også nogle gange fået negativ respons, når jeg bare har været mig selv, og derfor rækker jeg ikke ud, fordi jeg er usikker på, hvordan det vil blive modtaget, fortæller Sofie. 

Så der sad Sofie Rohde hos sine forældre i Flade på Mors, ulykkelig over, hvordan livet havde formet sig for hende.

- Jeg har været igennem en hel masse i min barndom og er blevet mobbet gennem hele min barndom – så jeg sad og følte, at det var unfair, at de ting, var gået ud over mig. Jeg sad i min ulykkelighed og følte, at jeg aldrig fik venner, og der var ingen, som nogensinde ville være kæreste med mig, fortæller Sofie Rohde. 

Midt imellem tårerne gik endnu en sandhed op for hende.

- Hvis ikke, jeg gør noget ved det, så æder den ensomhed mig op. 

Hvor går man hen, når man er ensom?

Det gik op for Sofie Rohde, at hun selv måtte gøre noget for at komme sin ensomhed til livs. Det var ikke nemt at række ud til gamle venner, men måske kunne hun række ud til fremmede, tænkte hun. 

- Jeg vil lave et netværk af kvinder, hvor vi kan hjælpe hinanden, siger Sofie Rohde. 

Så forfattede hun et opslag på Facebook. 

- Det er en svær ting for mig at indrømme, men jeg er næsten helt sikker på, at jeg ikke er alene i min ensomhed. Jeg er derfor kommet på den ide, at jeg gerne vil starte en lille klub/forening, kaldt “Gaia”, som er for os kvinder, der føler sig ensomme.

Sådan skriver Sofie Rohde i opslaget, som er blevet vel taget imod. 

- Det var rigtig svært for mig at lave det opslag, men de mange positive reaktioner har bare bekræftet mig i, at det var en god idé, siger Sofie Rohde. 

Hun glæder sig over at ni i skrivende stund har henvendt sig med tak til hende. 

- Jeg har lagt mine kort på bordet og sagt det, som det er: at jeg er ensom. Det har gjort, at der er flere, som tør gøre det samme og sige højt, at de er ensomme. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et fællesskab, hvor ensomhed binder sammen 

For Sofie Rohde har det været svært at indrømme overfor sig selv, at hun var ensom. 

Hun har kæmpet med psykisk lidelse og manglende overskud, og det der har været for lidt energi til at finde venner. 

Men fordi Sofie Rohde er ekstrovert af natur, begyndte ensomheden at vokse i hende. 

- Jeg bliver rastløs, jeg bliver ked af det, og jeg bliver indelukket, forklarer Sofie Rohde.

- Jeg var klar til at snakke med andre end mine forældre. Når jeg ikke får udfyldt mit sociale behov, så bliver jeg frustreret og selvbebrejdende. Det, at jeg har en alternativ stil, det er jeg bange for, skræmmer potentielle venner væk. Jeg ved jo godt, at jeg kun skal være venner med folk, som accepterer mig, men jeg føler stadig en stor skyldfølelse for at være,  som jeg er, og at se ud, som jeg gør.

Ved at række ud på Facebook til vildt fremmede håber Sofie Rohde, at det kun er mennesker, som reelt er interesseret i at finde nye venner, der henvender sig.

Så betyder det ikke noget, at de måske ikke er ens.

- Vi har allerede et fællespunkt, nemlig at vi føler os ensomme. Når man føler sig ensom, er man automatisk mere åben over for nye mennesker og for at prøve nye ting. Vi kan lave alt muligt sammen og mødes som det passer kvinderne i gruppen. Vi skal nok finde fælles interesser sammen, siger Sofie Rohde. 

Facebookgruppen GAIA samler hun nu på kvinder mellem 16 og 35 år, som vil være en del af netværket på Mors.