To døgn svarer til en pædagogstilling: Snerydning koster kassen for kommuner
Det er en usædvanlig hård vinter, vi har gang i. Det presser flere af landsdelens kommuner.
Hvis man skal tro flere danske meteorologer, så er vi lige nu i gang med den hårdeste vinter i 11 år. Det betyder i sagens natur, at der for tiden bliver skovlet sne i bunkevis, og det er en dyr fornøjelse for flere af landsdelens kommuner.
Det gælder blandt andet i Morsø Kommune, hvor budgettet på vinterbekæmpelse i dag ligger på cirka 3,7 millioner kroner om året. I år kan kommunen dog blive tvunget til at grave endnu dybere i kommunekassen, hvis der skal være råd til at rydde sne og salte veje resten af vinteren
- Når vi kører i et døgn, som vi har gjort nu her, koster det 230.000 kroner. Hvis man skal stille det op i et regnestykke, så svarer to døgn til en pædagogstilling. Det rammer os hårdt som en lille kommune med en stram økonomi, lyder det fra Hans Ejner Bertelsen (V), der er borgmester i Morsø Kommune.
Som at kaste en terning
Det er ikke kun i Morsø Kommune, at vinterbudgettet er under pres. Det samme gør sig gældende i Viborg, hvor man årligt har et budget på 18 millioner kroner til vinterens udfordringer.
- Jeg ved det ikke med sikkerhed, men jeg har en lumsk mistanke om, at en meget stor af vores vinterbudget for hele året er ved at være brugt. Det belaster selvfølgelig budgettet, fortæller Torsten Nielsen (C), der er formand for Teknisk Udvalg i Viborg Kommune.
Hvorfor har man ikke sat flere penge af til det her område?
- Nu har vi haft mange år med milde vintre, og dem har vi lagt til grund for budgettet. Det er lidt som at kaste en terning. I år har vi ikke gættet rigtigt.
Er ikke lig med serviceforringelser
I begge kommune garanterer de, at det kommunale beredskab ikke stopper med at rydde og salte vejene. Hvis det snefyldte vintervejr fortsætter, skal pengene i stedet findes i kommunekasserne.
Det kan måske lyde, som om man nu kan se frem til besparelser andre steder, men på Mors kommer det under alle omstændigheder ikke til at ramme serviceområdet.
- Det er ikke sådan, at det påvirker vores serviceniveau. Vores skoler, daginstitutioner og ældreplejen bliver fuldstændigt uberørt. Det kan være, at vi bliver nødt til at bede om en tillægsbevilling, men det må vi tage til den tid, lyder det fra borgmester Hans Ejner Bertelsen (V).