150.000 sender "opsigtsvækkende" råb: Sundhedsvæsnet har brug for akut investering

Læs en analyse af brevet og den politiske situation her.

Brevet er sendt på vegne af ansatte i regionerne.
Brevet er sendt på vegne af ansatte i regionerne.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix / Karsten Mortensen, TV MIDTVEST / Grafik: Lærke Nord, TV MIDTVEST

Sundhedsvæsenet lider og har brug for en akut investering. Sådan lyder det i et brev fra 150.000 ansatte i landets fem egioner til Folketinget.

I brevet kalder kalder repræsentanterne for regionernes ansatte situationen for "uholdbar", og de skriver, at regionerne er udstyret med en budgetramme, som ikke giver de ansatte en reel mulighed for at opfylde befolkningens behov. 

Budskabet i brevet er klart: Send flere penge. 

- Man mangler både midler og medarbejdere til at løfte opgaven i sundhedsvæsnet. Vi opfordrer til, at der bliver tilført tilstrækkelige midler, siger Karin Vestergaard, der er  regionsformand for Danske Bioanalytikere i Region Midtjylland og medarbejderrepræsentant i regionens MED-udvalg, som varetager samarbejdet mellem ledelsen og medarbejderne i Region Midtjylland.

Årsagen til presset er blandt andet flere ældre, som får flere sygdomme samtidigt, og som derfor får mere komplekse sygdomsforløb, forklarer hun. 

Der er også kommet øget udgifter til medicin og til den almene praksis - men det bør ikke være op til regionerne selv at prioritere økonomien anderledes, mener Karin Vestergaard. Der er brug for flere penge. 

- Fordi der er øget aktivitet ét sted, betyder det ikke, at der sker mindre andre steder – så man kan ikke bare tage penge fra et andet sted i sundhedsvæsnet, forklarer hun. 

Karin Vestergaard er medarbejderrepræsentant i Region Midtjyllands MED-udvalg.
Karin Vestergaard er medarbejderrepræsentant i Region Midtjyllands MED-udvalg.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

"Livstruende"

Brevet kommer efter Region Midtjylland i sidste uge advarede om livstruende forhold på en lang række afdelinger på hospitalerne i Midtjylland.

I en undersøgelse, hvor regionen har bedt alle Region Midtjyllands hospitalsafdelinger om at melde ud, hvordan det ser ud med antallet af opgaver kontra de ressourcer, der er til stede på afdelingen, lyder meldingen fra ansatte på akutafdelingen i Gødstrup, at kapaciteten er så udfordret, at det kan være livstruende for de patienter, der har det værst.

Ifølge medarbejderrepræsentanten Karin Vestergaard har regionernes ansatte længe "råbt op" om problemerne. Nu er grænsen nået. 

- Jeg tror ikke, man har været klar over, hvor stor en udfordring, man står med. Selvom vi har råbt højt igennem mange år om den negative udvikling, så har man ikke helt lyttet til, hvad der blev sagt, siger Karin Vestergaard. 

Så brevet er klart et nødråb, understeger hun. 

- Det er et udtryk for, at man har forsøgt at lappe huller, arbejder hurtigere og er fleksibel i forhold til arbejdsopgaver. Men nu er grænsen nået. Medarbejderne kan ikke arbejde hurtigere, eller være mere fleksible. Og det er også det, der gør, at man søger andre steder hen, siger Karin Vestergaard. 

Er villig til at bruge flere penge på sundhed

Statsministeren brugte også en del af din tale til Folketingets åbning tirsdag på at understrege regeringens fokus på sundhedsområdet. 

- Patienterne skal i centrum. Derfor skal langt flere af de ansatte i sundhedsvæsenet have patientkontakt. Fra skrivebord til patient kan vi kalde det. En 10-års plan for psykiatrien. Mere forebyggelse. Og så skal vi være villige til at bruge flere penge på danskernes sundhed. Og det er vi, slog statsministeren fast. 

Brevet fra regionens medarbejder er en "lussing" til statsministeren dagen efter hendes tale til Folketingets åbning. 

Det mener politisk redaktør på TV MIDTVEST, Klaus Pedersen. Du kan læse hele analysen her: 

Svaret fra sundhedsministeren

TV MIDTVEST har forsøgt at få et interview med sundhedsminister Sophie Løhde (V). 

Det har ikke været muligt tirsdag. I stedet skriver ministeren i et skrifteligt svar til TV MIDTVEST: 

- Det gør selvfølgelig indtryk, når medarbejderne i regionerne giver udtryk for, at den nuværende situation i sundhedsvæsnet er uholdbar og efterlyser flere penge. Fra regeringens side anerkender vi da også fuldt ud, at vores sygehuse er presset, og at det er nødvendigt at investere i sundhedsvæsnet.

- Derfor har vi også taget flere initiativer, der skal styrke økonomien både i år og de kommende år. Det gælder f.eks. en akutplan til to milliarder kr., der bl.a. skal lette presset på sygehusene, ligesom vi har løftet regionernes økonomi med 1,35 mia. kr. i økonomiaftalen og yderligere 350 mio. kr. ifm. regeringens finanslovsforslag. 

- På den længere bane har regeringen afsat en sundhedspakke på fem milliarder kr. til et varigt kvalitetsløft af sundhedsvæsenet. Og vi også i fuld gang med at give psykiatrien en økonomisk saltvandsindsprøjtning, der betyder, at psykiatriområdet alene i år har fået tilført ekstra 500 mio. kr.