Fremskridtspartiet overlader scenen til Nye Borgerlige
Frygt for stemmespild får Fremskridtspartiet til at vige pladsen for Nye Borgerlige.
For formand for Fremskridtspartiet Niels Højland ligger det helt fast. Nye Borgerlige har overtaget Fremskridtspartiets gamle budskaber.
Hovedbestyrelsen i Fremskridtspartiet har derfor besluttet om at stoppe indsamlingen af vælgererklæringer.
- Lad os nu sige, at vi begge(Fremskridstpartiet og Nye Borgerlige, red.) fik underskrifter, men ikke stemmer nok. Så ville der være et stort stemmespild, og det ville være frygtelig, siger partiformand Niels Højland.
Fremskridtspartiet blev valgt ind i Folketinget i 1973 med partiformand Mogens Glistrup i spidsen. Partiet blev Folketingets næststørste, men er sidenhen røget ud og ser ikke ud til at gøre comback ved næste valg.
- Fremskridtspartiet havde sin tid, men nu er det Nye Borgerlige, der har indsamlet vælgererklæringer nok, og sådan er det, siger Niels Højland.
Hos Nye Borgerlige er man positive over udmeldingen.
- Vælgermæssigt tror jeg, at det har en positiv effekt. Jo mindre stemmespild, vi kan få jo bedre. Men det er ikke sådan, at det går ind og påvirker vores politik, siger Gitte Keller, som er medlem af Nye Borgerlige.
På landsmødet den 29. oktober har Fremskridtspartiets medlemmer mulighed for at komme med indsigelser.
Selvom Fremskridtspartiet opgiver at samle vælgererklæringer nok til at kunne stille op til Folketingsvalg, vil partiet stadig være at finde på stemmesedlerne til kommunal- og regionsvalg.