Her er kortet: Sådan skal Danmarks 6. nationalpark se ud
Ny plan om Danmarks sjette nationalpark er nu offentliggjort. Sådan her ser kortet ud.
På et borgermøde onsdag aften løfter Herning og Ringkøbing-Skjern Kommuner sløret for planerne om en ny nationalpark - Nationalpark Skjern Å.
- Det nye nationalområde er større arealmæssigt end det tidligere forslag. Blandt andet fordi det meste af Ringkøbing Fjord nu er tegnet ind i projektet. Der er flere naturområder og fredede arealer med i bruttoprojektet, og knap så meget intensivt dyrket landbrugsjord, siger borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Hans Østergaard.
Igennem de senere år er gået op og ned i planerne om en mulig nationalpark ved Skjern Å. Projektet om blev definitivt droppet i 2012, da kommunen og lodsejerne ikke bakkede op om Folketingets plan om udvidelse. I stedet tog Nationalpark Kongernes Nordsjælland pladsen som den femte danske nationalpark.
Nationalpark fik kunstigt åndedræt
I sommeren 2018 blev planerne igen taget op af byrådene i de to kommuner. Da projektet faldt i 2012 kort før målstregen, var det blandt andet fordi, nogle enkelte lodsejere ikke kunne se sig selv som en del af projektet.
Da ambitionen om en nationalpark blev genoplivet lagde de to kommuner op til, at stregerne på kortet skulle tegnes efter et princip om frivillighed og dialog.
Selv om kortet i aften præsenteres, er det usikkert, om hele det planlagte område, ender med at få status som nationalpark.
- Det er langt fra sikkert, at det område, vi fremlægger som forslag, er det, der bliver den endelige Nationalpark Skjern Å. Men vi skal i gang med drøftelser med de enkelte lodsejere, fortrinsvis landmændene, som vi skal have overbevist om at de skal fraskrive sig noget jord til nationalparken. Vi arbejder også med, at der kan finde jordombytning sted, siger borgmester Hans Østergaard.
På forhånd har lodsejerne været repræsenteret i arbejdsgruppen bag forslaget blandt andre ved formanden for landboforeningen Vestjysk, Søren Christensen. Gruppen har arbejdet i trekvart år med de nye planer om Nationalpark Skjern Å og er nu blevet enig om forslaget.
- Jeg tror det er realistisk af flere årsager, siger Hans Østergaard.
- Tanken om en nationalpark er modnet gennem de seneste år, og med erfaringerne fra blandt andet Nationalpark Thy, mener jeg, borgerne har en større accept af ideerne end tidligere. Samtidig har klima-dagsordenen fået mere fokus de senere år, og det tror jeg kan hjælpe projektet igennem.
Folketinget bestemmer i den sidste ende
I årenes løb har der løbende været positive tilkendegivelser fra skiftende miljøministre og ordførere på Christiansborg, og det er afgørende for projektet, at politikerne i Folketinget også bakker op om en ny nationalpark.
- I sidste ende er det ikke kun noget, borgerne og kommunen kan afgøre. Vi skal have politikerne på Christiansborg til at åbne nationalparkloven og skrive den sjette nationalpark ind i lovgivningen, siger Hans Østergaard.
Men selv om politikerne på Christiansborg oprindeligt kun planlagde og kun har en politisk aftale om, at der skal være fem områder med status af nationalpark i Danmark, så kan vejen for en sjette være banet, hvis kommuner og lodsejere i Herning og Ringkøbing-Skjern kan blive enige.
- Det er et dejligt område, og jeg kan godt forstå ambitionen om at ville lave en nationalpark her. Hvis man kan få opbakning fra både lodsejere og de politiske partier, så er det her en idé, som kan få gang på jord, sagde Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til TV MIDTVEST da han mandag var på besgø for at høre mere om planerne.
Danmark har i forvejen fem nationalparker. Læs mere om nationalparkerne her
Nationalpark Thy blev Danmarks første nationalpark da den åbnede i 2007.TV MIDTVEST har lavet en serie prgrammer om nationalparken i Thy. Her kan du gå på opdagelse i flere timers tv om den vilde natur i Thy.