Ny analyse: Vestjyder er danmarksmestre i at få noget fra hånden
Indbyggerne i Ringkøbing-Skjern Kommune er de mest produktive i hele Danmark, viser ny analyse.
Når indbyggerne i Ringkøbing-Skjern går på arbejde, får de tjent rigtig mange penge til samfundet.
Faktisk viser en ny analyse fra Danmarks Statistik, at Ringkøbing-Skjern Kommune er landets mest produktive, hvis man sammenligner branche for branche.
- Det ligger jo nok lidt i vores DNA, siger Jan Graversgaard, der er lagermand hos Stadil Smede- & Maskinforretning.
- Det kan vi da være stolte af. Helt klart. Jeg synes også, vi har noget at byde på, og vi er produktive her i Vestjylland, siger Torben T. Madsen, der er direktør i VST Industries.
Danmarks Statistik har i en ny analyse set på, hvor produktive danskerne er. Selv om hovedstadsområdet har langt den højeste andel af højtuddannede, så er det altså ikke hovedstadskommunerne, der er de mest produktive i Danmark.
- Det største arbejdsmarked – København – har også den højeste arbejdsproduktivitet. Der er dog også høj arbejdsproduktivitet i nogle mindre arbejdsmarkeder, herunder blandt andet Vejle og Fredericia, Ringkøbing-Skjern samt Esbjerg, står der i analysen.
- Når der korrigeres for regionale forskelle i branchestruktur, har Ringkøbing-Skjern den højeste produktivitet, mens København har den næsthøjeste produktivitet, konkluderer Danmarks Statistik.
Flittige robotter
Men selv om det ikke overrasker virksomhederne i kommunen, ligger forklaringen ikke alene i den vestjyske flid.
Produktiviteten er målt på, hvor meget værdi hver medarbejder tilfører virksomheden pr. time, Så når en robot, som den der har overtaget en del af svejsearbejdet på VST Industries i Lem, er med i ligningen, løfter det den samlede produktivitet hos medarbejderne hos VST og altså også i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Så robotterne og den øvrige teknologiske udvikling er altså også en del af forklaringen på, hvorfor vestjyderne er de mest produktive i Danmark.
Hos hydraulik-producenten Hydra-Grene i Skjern, mener direktør Henrik Sillesen, at det netop er robotternes indtog, der har skubbet produktiviteten i vejret.
- For mig giver det mening. I den afdeling vi står i nu, arbejder vi jo 24-7, og der er kun mennesker her en tredjedel af tiden, siger Henrik Sillesen.
Men også de hårde tider efter finanskrisen skal regnes med, når man skal finde forklaringen på den høje produktivitet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det mener, Kim Rune Brarup, der er formand for Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd.
- Den omstilling der har været specielt i forbindelse med sidste krise, hvor mange blev tvunget til at rationalisere helt enormt. Den har man jo været igennem, og det var nogle svære år, der i 08', 09' og 2010. Men den omstilling bærer nu frugt, siger Kim Rune Brarup.
Ifølge analysen spiller god infrastruktur og høj uddannelse også en afgørende rolle for produktiviteten.