Søstre starter sprogcafé: Lær dansk og få nye venner

Lene og Jytte Bjørslev oplevede, at de udenlandske tilflyttere i området ikke var særlig gode til dansk. Det besluttede de sig for at gøre noget ved.

2:02
Søstrene Lene og Jytte Bjørslev manglede et tilbud for udenlandske tilflyttere i området, så de startede det selv.

En gang om ugen cykler Lene og Jytte Bjørslev til Ådumhallen. De brygger kaffe og stiller kage frem - hjemmebagt, selvfølgelig. En bunke navneskilte bliver lagt ud på bordene. Mens de er ved at sætte de sidste stole på plads, begynder de første kvinder at komme ind i klublokalet.

- Hej, Oana! Går det godt?

- Og du er her også i dag, Monika - ej, hvor dejligt!

De to søstre er på fornavn med alle deltagerne til den ugentlige sprogcafé for udenlandske kvinder, som blev startet i januar.

- Vi er nødt til at gøre noget for, at de føler sig hjemme, siger Jytte Bjørslev.

De fleste af kvinderne er flyttet hertil fra Litauen, Ukraine og Rumænien, og det var Jytte Bjørslevs idé at gøre noget for at hjælpe dem. Hun havde hørt sin søster Lene, der arbejder i den lokale børnehave, tale om, at mange af kvinderne kæmpede med det danske sprog. Det syntes hun ikke kunne være rigtigt, så hun hankede op i Lene, og sammen startede de Tal Dansk-caféen.

- Det er vigtigt for vores sogn, at vi får dem integreret, så der kan komme nogle børn i vuggestue, børnehaven og skolen. Derfor vil vi gerne gøre en ekstra indsats, siger Lene Bjørslev.

I caféen handler det om at få kvinderne til at tale så meget dansk som muligt. Der er sproglege, hvor kvinderne lærer at genkende ord, og der er samtaleøvelser, hvor det daglige ordforråd bliver trænet.

- Jeg er lidt bange for, at jeg kan glemme mit dansk, så derfor kommer jeg her og snakker med danskerne og andre, siger litauiske Monika Laurinaviciute-Jasilione, som er med i caféen de fleste uger.

Ud over selve sprogundervisningen, så er sprogcaféen også et sted, hvor de udenlandske tilflyttere kan møde andre kvinder i lokalområdet og få et større netværk.

- Det er jo en fornøjelse at gå op til købmanden og handle nu. Når man mødte dem før, var der ingen mimik, men når man møder én af dem nu og siger hej, så hilser de igen, siger Jytte Bjørslev.

Som en del af sprogundervisningen snakker kvinderne om, hvad der sker lokalt i Ådum.
Som en del af sprogundervisningen snakker kvinderne om, hvad der sker lokalt i Ådum.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

Selv om caféen ikke er professionel sprogundervisning, så hjælper det alligevel, oplever kvinderne.

- Jeg bliver ikke længere så genert, når jeg snakker, hvis jeg ikke taler snakker korrekt. Jeg er blevet bedre til bare at prøve, siger Oana Tutunarv fra Rumænien.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er der ud over caféen i Ådum kun et enkelt lignende tiltag i Holmsland, og det undrer de to Bjørslev-søstre, at det ikke vrimler med lokal sprogundervisning.

- Det giver simpelthen sådan et boost at få den slags op at stå. Det kan godt være, det virker hårdt at skulle af sted efter det hver uge, men det slet ikke noget, for det er bare så fedt at se, det lykkes , siger Jytte Bjørslev.