Borris vil være selvforsynende med varme og el - og håber på landsbypris
Sparkær og Borris er begge med i opløbet om at blive Årets Landsby 2023. Prisen vil i år hædre landsbyer, der har stået sammen under energikrisen.
Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune har store planer om at blive selvforsynende med varme og el.
De fleste husstande i byen opvarmes med naturgas, men byen er så langt med arbejdet med at blive selvforsynende, at der i september er indkaldt til borgermøde for at orientere om planerne.
- Det er i realiteten et projekt, hvor vi kunne gå hen og blive selvforsynende både med varme og el. Vi har en idé om at etablere vindmøller, solceller og så en kæmpestor varmepumpe. Vi er ikke i mål, men vi prøver på at få det hele til at spille sammen, fortæller en af byens ildsjæle, Lars Rahbæk.
Og de ambitiøse planer kan måske være med til at skaffe Borris prisen som Årets Landsby 2023. For tre år siden blev den vestjyske stationsby nummer to i konkurrencen, og den placering ser de lokale gerne forbedret.
- Nu må det være slut med at blive nummer to, siger Lars Rahbæk.
Prisen skal i år hædre byer, der har stået sammen under energikrisen, og Borris er ikke den eneste midt- og vestjyske by med chance for at vinde. Finalefeltet tæller også Sparkær i Viborg Kommune og sønderjyske Bollerslev.
Hvem der vinder, bliver offentliggjort på torsdag, og både Sparkær og Borris havde søndag en sidste chance for at påvirke udfaldet, da dommerkomitéen lagde vejen forbi for at studere de lokale forhold.
- Vi kigger blandt andet på gruppen bag ansøgningen. Det er utroligt vigtigt, at man skal have mange med, hvis man vil noget for alvor. Og så kigger vi på de løsninger og aktiviteter, at de er lavet på frivillighed, fællesskab og nytænkning, så andre landsbyer kan føle sig inspirerede og måske endda kopiere nogle af alle de gode ideer, sagde formanden for komitéen, Helene Simoni Thorup, til TV MIDTVEST.
"En levende og grønnere landsby" er mottoet i Sparkær, der under dommerkomitéens besøg blandt andet fortalte, hvordan det var lykkes at få et trinbræt til byen, så indbyggerne nu kan tage toget på banen mellem Aarhus-Struer.
- Det betyder fantastisk meget for både de unge og de ældre i byen og ikke mindst for C02-udslippet. Tidligere var det nødvendigt for mange at have to biler her i byen, og der er allerede flere familier, der har solgt den ene, fortæller Jan Kirsch Pedersen, der er talsmand for udviklingsgruppen i Sparkær.
Andre gode argumenter for Sparkær er, at der er fjernvarme på vej til byen - 88 procent af husstandene har givet tilsagn om, at de gerne vil kobles på - og så er det lykkedes byens livsnerve, den lokale købmand, at nedbringe elforbruget betragteligt.
Borris kan også prale af en købmand. Da Coop meddelte, at den lokale Dagli` Brugsen skulle lukke med kort varsel, lykkedes det de lokale at etablere en ny dagligvarebutik på 100 dage.