Elia kan ikke længere få tilskud til kørsel: - Det er en stor skævvridning

Fra i dag er der kommet nye regler for kørselsgodtgørelse til patienter i Region Midtjylland, hvis de kører i egen bil. Det vækker utilfredshed.

Elia Kehlet fra Hvide Sande begyndte at miste synet som 25-årig. I dag er han 42 og helt blind.
Elia Kehlet fra Hvide Sande begyndte at miste synet som 25-årig. I dag er han 42 og helt blind.
Foto: Privatfoto

Siden Elia Kehlet begyndte at miste synet som 25-årig, har han jævnligt været til kontrol på sygehuset flere gange om året.

En tur, som for ham er lang. Han bor i Hvide Sande og har 70 kilometer til nærmeste sygehus i Gødstrup ved Herning – og endnu længere til Aarhus Universitetshospital, hvor han flere gange om året er til tjek.

Han har altid taget turen i egen bil sammen med en ledsager og fået tilskud til det af Region Midtjylland. Men fra i dag er det slut. For mulighederne for tilskud til kørsel i egen bil er fra i dag ændret, når man skal på hospitalet i Region Midtjylland.

- Både jeg og min hustru synes, det er en stor skævvridning. Som borgere i Vestjylland har vi helt andre og dårligere forudsætninger end andre. Det gør det endnu mere umuligt at være en ligeværdig borger, når man bor her, siger Elia Kehlet, som er konsulent for Dansk Blindesamfund, men udtaler sig som privatperson her.

Og han er ikke den eneste, som er utilfreds. Et opslag fra 10. januar på Region Midtjyllands Facebookside bugner med kommentarer fra patienter, der gør opmærksom på udfordringerne, når man bor i landdistrikterne.

Samme udfordringer, som Elia Kehlet ser.

- Det kommer til at ramme en stor målgruppe. Ikke kun blinde, men også kræftpatienter, børn og andre, som ikke kan køre bil selv.

Ifølge Region Midtjylland er det forsat muligt at køre i egen bil. Gør man det, kan man få udbetalt det beløb, som det koster at tage offentlig transport. Et beløb, som kan være lavere end den tidligere takst. Og i så fald skal man leve op til en række kriterier.

Dækker billigste offentlige transport

De nye regler, som altså træder i kraft i dag, er vedtaget som en del af budgetforliget for 2025 i Region Midtjylland. Der var bred enighed om at vedtage tiltaget, som årligt vil give en besparelse på syv millioner kroner.

Helt konkret lyder det i tiltaget, at ”det ikke længere er muligt at få tilskud til kørsel efter statens laveste kilometertakst. Du kan fortsat, hvis du lever op til betingelserne, få dækket dine udgifter til den billigste transportform til eller fra hospitalet med offentlig transport.”

For Elia Kehlet betyder det, at han skal tage offentlig transport fra Hvide Sande til Skejby, hvis han vil have udgifterne betalt.

- Det er forbundet med en masse skift, og hvis man er alvorligt syg, så har man begrænsede ressourcer. Jeg kan godt gøre det, men det tager en hel dag, og jeg overkompenserer for mit manglende syn, så jeg er helt færdig efter sådan en dag.

Det er dog muligt også at tage flextaxa, men ikke for Elia Kehlet, som i dag er 42 år og helt blind.

- Der bliver man kørt hele vejen, men det er ikke den direkte vej og heller ikke den billigste transportform. Jeg har oplevet, at det har taget tre timer at komme fra Hvide Sande til Skejby. 

- Det er ikke i orden, og det gør, at folk ikke kan deltage i nødvendig behandling på lige fod med dem, som bor i de større byer.

Med de nye regler skal en eventuel ledsager også betale udgifter til billetter, som man dog kan søge om kompensation for. Sådan har det ikke været tidligere ifølge Elia Kehlet. Der var det dækket under transport i egen bil.

Hvis man opfylder en række betingelser, kan det i nogle tilfælde være muligt at blive kørt gratis til undersøgelse og behandling på hospitalet.