Forstander om efterskolekampråb: - Vi kunne være endt i præcis samme båd
Brejninggaard Efterskoles store fælleskampråb har skabt debat, og andre midt- og vestjyske efterskoler har forståelse for Brejninggaards situation.
Forstandere på midt- og vestjyske efterskoler bakker nu op om Kristian Grell, der er forstander Brejninggaard Efterskole, hvor de tillod eleverne at lave et stort fælles kampråb inden en gymnastikopvisning.
Mandag bragte TV MIDTVEST historien om Brejninggaard Efterskole, der på Efterskolernes Dag før en gymnastikopvisning lavede et stort kampråb, hvor alle eleverne og en lærer var involveret.
Men tirsdag får forstanderen på Brejninggaard opbakning fra sine forstanderkollegaer, der alle har forsåelse for Brejninggaards valg. Det er nemlig ikke nemt at være forstander for tiden, er forstanderne, som TV MIDTVEST har snakket med tirsdag, enige om.
På idrætsefterskolen Lægaarden i Holstebro vil forstanderen ikke gøre sig til dommer over Brejninggaards tilfælde, men selv har de valgt kampråbene fra.
- Det er helt bevidst, at vi ikke dyrker kampråbet, men det plejer vi selvfølgelig at gøre. Vi har et fodboldstævne tirsdag, og der bliver ikke kampråb, hvor de holder om hinanden, siger Ole Dommer, forstander på Lægaarden Idrætsefterskole.
Anderledes forholder det sig på Lomborg Gymnastik- og Idrætsefterskole, hvor gymnastikopvisningerne er det helt store højdepunkt på året. Her har de et kampråb, som de laver inden hver opvisning, og det har været det samme kampråb i adskillige år. Ifølge forstanderen kunne de også have lavet kampråb, hvis de bare havde haft en opvisning.
- Jeg tænker, at vi kunne være endt i præcis samme båd. Vi kunne også have lavet et kampråb, men efter denne sag vil vi ikke gøre det. Man kan leve i sådan osteklokke, indtil man finder ud af, at det burde man nok lave om, fortæller Flemming Nees, der er forstander på Lomborg Gymnastik- og Idrætsefterskole.
Hverdagen er indrettet anderledes
På Skyum Idrætsefterskole i Thy har de heller ikke lavet et stort fælles kampråb endnu, og det er der en særlig grund til.
- Vi har ikke haft aktiviteter, hvor det har været på tale at lave kampråb, og derfor har vi slet ikke debatteret muligheden for det. Det har det ikke, fordi vi har indrettet vores hverdag anderledes, siger forstander på Skyum Idrætsefterskole, Svend Hagelskjær.
Fra forstanderkollegernes side er der dog også forståelse for, at det er en svær hverdag, at være efterskoleleder i med mange svære vurderinger. Efterskolerne må fravige restriktionerne, når de vurderer, at det er pædagogisk ansvarligt. Noget som alle efterskoler kæmper med hver dag.
- Der er også meget fællesgymnastik på vores skole, hvor de står tæt, og det er sådan, det er. I forhold til hvor det giver mening, så er vi glade for den regel, og vi benytter den efter bedste evne lige som Brejninggaard, fortæller Flemming Nees fra Lomborg og fortsætter.
- Det er et kæmpe dilemma, vi befinder os i. Efterskolerne har fået lov til at åbne, hvis vi er opmærksomme på alle vores restriktioner, og så må vi disponere som vi kan. Alt, hvad der er naturligt, skal vi pludselig være opmærksomme på. Kram, kys og bare det, at de sidder i sofa sammen.
Håber på præcise restriktioner
På Lomborg Gymnastik- og Idrætsefterskole vil forstanderen ikke udelukke, at der er sket lignende kampråb til deres gymnastiktimer, som de har fem gange om ugen.
- Jeg ved faktisk ikke, om de har gjort det nede i hallen til fællesgymnastik. Det har været den enkelte lærers vurdering. Når det er i hallen, og det er pædagogisk tilrettelagt og ansvarligt, så har jeg ikke været inde og diktere, hvad de må og ikke må, siger Flemming Nees.
På TV MIDTVESTs facebookside har kampråbet på Brejninggaard Efterskole også skabt en del debat.
- Hold nu. De er sammen til daglig, og vores verden kan altså ikke gå i stå. Kan vi ikke snart være lidt positive og høre om noget dejligt, skriver en bruger.
På den anden side af debatten findes der brugere, der er knap så positivt stemt over for det fælles kampråb på efterskolen ved Spjald.
- De bør tage det mere alvorligt. Både elever og personale. De tror, at de måske ikke bliver ramt så hårdt, men de indlagte stiger, og flere er på intensiv, skriver en anden bruger.
På efterskolen i Lomborg håber forstanderen, at sagen vil blive taget op af sundhedsmyndighederne, så en efterskole ikke skal stå i en situation og tage et svært valg, der kan få en efterskoleleder i problemer.
- Jeg håber, der kommer nærmere og mere præcise retningslinjer i løbet af ugen, for så bliver det nemmere for os at være forstandere. Så kan vi ikke komme ud i dilemmaer som det her, siger Flemming Nees.