Lokale væltede ind i nyåbnet købmand i Borris: - Uden købmanden ville det hele gå i stå
Den nye købmand er blevet til ved hjælp af lokale borgere, som har medfinansieret butikken.
I en måneds tid har borgerne i Borris ikke kunne smutte ned til købmanden for at hente den liter mælk eller det morgenbrød, de lige stod og manglede.
I slutningen af februar lukkede Brugsen nemlig i byen, og de lokale var nødsaget til at køre ind til Skjern for at handle det, de manglede.
Men torsdag, blot en måned senere, stod en ny købmandsbutik klar til at tage imod borgerne.
Nu er det en 'Min Købmand', og det var en rørt købmand i Allan Nielsen, som tog imod de mange glade kunder.
- Jeg har tårer i øjnene. Følelserne sidder uden på tøjet i dag. Jeg havde en drøm om, at der var den her opbakning, men at der kom så mange mennesker, det er helt vildt. Det er en vild følelse, jeg har i kroppen.
Samme glæde kunne også ses på de lokale, som ikke kan sætte tyk nok streg under købmandsbutikkens betydning i Borris.
- Ellers var det jo en død by. Uden købmanden ville huspriserne falde , og det hele ville gå i stå. Alting kommer fra sådan en butik i de små samfund. Apotek, post og så videre, fortæller lokale Kirsten Andersen og fortsætter.
- Det er en glædens dag. Det kan du se på alle menneskerne. De smiler over hele femøren.
Butikkens overlevelse sikres med borgerinddragelse
Den gamle Dagli' Brugsen lukkede, fordi forretningen ikke kunne køre rundt.
Det afskrækkede dog ikke dagligvarekoncernen Dagrofa fra at åbne en købmand i Borris.
Koncernchefen, Tomas Pietrangeli, mener nemlig, at Dagrofa har fundet den rette model for at bedrive dagligvarebutik i små byer.
- Vi har fået gode erfaringer med, at hvis der er lokalt engagement og over 600 borgere i en by, så kan vi få det til at fungere. Nu er vi oppe på 100 butikker med borgerinvolvering og -finansiering, og Borris er et godt eksempel på det, siger koncernchefen.
Der er blevet solgt anparter til lokale borgere, der også har hjulpet med at renovere butikken. Og den inddragelse skal nøglen, der kan holde en købmand kørende i den lille by.
- Vi mener absolut ikke, at det er en dødsejler. Der er mange steder i Danmark, hvor vi har fået det til at fungere rigtig godt. Vi har lært, at det nytter ikke noget, at det er os, der driver det alene. Lokale borgere skal involvere sig, og det er en rigtig god model, så det fungerer, fortæller Tomas Pietrangeli.
På trods af borgerinddragelsen, så hænger det helt store ansvar på købmand Allan Nielsen, der med åbningsdagens store succes ikke kan finde nogen som helst grund til, at det ikke skulle lykkes at holde butikken kørende.
- Jeg er købmand, og det har jeg altid været. Nu har jeg fået min egen butik, og det er mine egne penge, jeg har sat på spil. Jeg har hånden på kogepladen, men jeg er 100 procent sikker på, at det bliver en succes.
- Alle kunderne står bag mig, kæden står bag mig, og de hjælper mig så godt i gang som muligt. Jeg er helt tryg ved det.
Kirsten Andersen er klar til at komme regelmæssigt i 'Min Købmand'. Hun og hendes medborgere kan nemlig ikke undvære butikken.
- Det er jo ikke bare en butik. Det er jo faktisk et stort forsamlingshus, kan man sige. Den skal bare være her.
- Det skal gå. Det kan ikke være anderledes. Det ville være forfærdeligt, hvis det skulle stå tomt.
Købmanden i Borris er en ud af mere end 10 borgerstøttede butikker, som dagligvare-grossisten Dagrofa regner med at åbne i løbet af i år.