Regler er regler: Familieferie kan koste flertallet i Lem Kær-beslutning
Flertallet kan hænge i en tynd tråd, når Kristendemokrat Jesper Lærke fra Tarm rejser på ferie. Hverken online deltagelse eller en stedfortræder er en mulighed, når Lem Kær-sagen skal i byrådet.
Om 11 dage skal det afgøres, hvor mange testmøller der skal rejses i Lem Kær ved Ringkøbing.
Men det bliver uden Kristendemokraten Jesper Lærke.
Han er på ferie med familien og har fået besked på, at han hverken kan sende en anden eller afgive sin stemme online.
- Det er lidt stift. Jeg anerkender, at reglerne er sådan, men belært af corona så jeg også gerne, at man gjorde det lidt mere fleksibelt, siger kristendemokraten.
Mindst 15 af byrådets 29 medlemmer skal stemme ja til forslaget, for at det bliver gennemført, men uden Jesper Lærkes deltagelse ender de på 14, hvis alle modstandere rotter sig sammen.
Så det bliver formentlig tæt løb, og derfor tæller hver en stemme, når en af de helt store politiske beslutninger i Ringkøbing-Skjern i år skal træffes.
- Det er jo ikke sådan, jeg siger, at man konsekvent skal sidde hjemme i sofaen i stedet for i byrådssalen, men der vil være tidspunkter, hvor man tager på ferie med sin familie - der vil også være tidspunkter, hvor man med sit faste arbejde skal på forretningsrejse, siger Jesper Lærke.
Reglerne er, som de er
Søren Gade er helt enig. Siden coronas indtog har han stemt og passet sit job som europaparlamentariker fra sit sommerhus i Vedersø.
- Man kan sagtens få et demokrati til at fungere ved at afgive sin stemme uden at sidde i Bruxelles, Strasbourg, Christiansborg eller i byrådssalen i Ringkøbing, siger han og fortsætter:
- Nu har vi i coronatiden fået verden til at fungere, og det synes jeg, man skulle kunne blive ved med. Der er jo ingen grund til at gå tilbage til stentavlerne, når man har opfundet regnemaskinen. Det, synes jeg, er helt håbløst.
Og det er kommunaldirektøren i Ringkøbing-Skjern som sådan ikke uenig i. Men regler er nu engang regler.
- Reglerne er sådan at man kan sende en suppleant, hvis der er tale om andenbehandling af budgettet eller hvis man er syg, og det er der ikke tale om, i det her tilfælde. Så har han ikke mulighed for at være fysisk tilstede, så bliver det et afbud, fortæller kommunaldirektør Jens Peter.
Så ligegyldig erfaringer fra corona, så var digital deltagelse kun en mulighed frem til 1. august.
- Så der skal noget lovgivning på plads, før det kan lade sig gøre.
Kommunalforsker Roger Buck anerkender reglerne og er egentlig ikke tilhænger af mere fleksibilitet. Alligevel langer han ud efter kommunens kvaler med Jesper Lærke.
- Det er grundlæggende noget pjat, for ferie er en grund til at indkalde en stedfortræder, men det kræver, at man har fået det skrevet ind i sin styrelsesvedtægt, hvis det er mindre end en måned. Så det kunne man jo roligt sige på baggrund af det her, at det må man nok hellere se at få gjort, sådan at politikerne kan få lov at tage på kortere ferier, siger Roger Buch der er forskningslektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Et håb for fremtiden
Ved langt de fleste byrådsmøder ville et enkelt medlemsfravær ikke betyde alverden. Men måske betyder det netop den her gang stemmelighed i Lem Kær-sagen. Det vil i så fald medføre, at hverken forslaget om otte eller seks møller kan realiseres.
Er det ikke rimeligt nok, at man også forventer, at når man stiller sig til rådighed, at man også er dér, når der skal stemmes? Det er trods alt ikke hver dag, I skal til byrådsmøder.
- Jo, jeg synes, det er fuldstændig rimeligt. Og det er også derfor, at jeg synes, at rimeligheden skal gå begge veje. Jeg stiller mig til rådigheden, nu er jeg så bare lige på ferie, så min rådighed er på en anden måde, og den er så digital i stedet for, siger Jesper Lærke.
Ligesom Søren Gade krydser han fingre for en regelændring, så situationen ikke gentager sig.
- Jeg er nok for ydmyg til at tro, at det sker med udgangspunkt i den her sag. Men jeg kan godt håbe det, siger han.