Sand vil dække flere sommerhuse i fremtiden, spår ekspert

Hvis vi fortsætter med kyst- og sandfodringen langs vestkysten, vil flere sommerhuse blive dækket af sand i fremtiden, spår ekspert.

Hans Lund-Thomsen har ad flere omgange kæmpet med, at hans sommerhus i Haurvig blev næsten begravet i sand.
Hans Lund-Thomsen har ad flere omgange kæmpet med, at hans sommerhus i Haurvig blev næsten begravet i sand.
Foto: Tobias Malte Kristensen, TV MIDTVEST

I fremtiden vil flere sommerhuse blive forvandlet til sandslotte langs vestkysten.

Flere og flere sommerhuse vil nemlig blive halvt begravet af sand, hvis vi fortsætter med kyst- og sandfordringen, lyder vurderingen fra Søren Munch Kristiansen, der er lektor for Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet.

Det gælder særligt området ved Fjaltring lidt sydvest for Lemvig.

- Sandet på den her strækning af kysten er noget, der kun kommer ind, fordi vi sandfodrer herude og har bestemt os for, at kysten skal ligge fuldstændig fast. Det er et menneskeskabt problem, at vi har de her klitter, der ligger sig hen over sommerhusene, forklarer han.

Ifølge eksperten vil problemet dog ikke blive løst for sommerhusejerne, hvis man stoppede med at sandfodre. 

- Hvis man ikke sandfodrede her, så ville kysten ligge 50-100 meter længere inde i landet, og så var sommerhusene bare blevet ædt af havet i stedet, siger han.

Naturstyrelsen forsøger blandt andet at bekæmpe sandflugt ved hjælp af klitfogeder, der skal holdet sandet og klitterne i skak.

- Klitterne kan ikke vokse ind i himlen - vinden trykker så meget på sandkornene, at de på et tidspunkt virkelig begynder at flytte sig ind som en kæmpe dyne af sand, som vil lægge sig ind over andre sommerhuse om 10-20 år, vurderer han.

Ingen hjælp at hente

Længere nede ad kysten nær Haurvig var naturen i april netop ved at overtage Hans Lund-Thomsens sommerhus.

Sandklitten, der nu næsten er en del af sommerhuset, har haft fart på de seneste par år. Hvis man ser på luftfotos fra 2017 og sammenligner med fotos fra 2023, er forandringen til at få øje på.

På terrassen lå der næsten en halv meter sand, og den vestlige ende af sommerhuset gik stort set i ét med sandklitten, der skærmede for Vesterhavet.

Se her, hvordan det så ud, da vi besøgte Hans Lund-Thomsens sommerhus i april.

0:41

Tidligere fortalte Hanne Kvist Jensen, der i 26 år har patruljeret kysterne og arbejdet med at bekæmpe sandflugt, at hun har svært ved at se en løsning på problemet.

- Når det er klitfredet område, må man jo ikke bare fjerne sand. Man skal have tilladelse til det, siger Hanne Kvist Jensen.

Som det er nu, er der ingen kompensation eller hjælp at hente, hvis ens sommerhus bliver overtaget af en fredet klit.