Søren Nilausen mistede to får til farlig virus

Selvom fårene ikke viste nogle tegn på symptomer, så var de smittet med den dødelige virus.

Søren Nilausen
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Alle Søren Nilausens Zwartbles-får så sunde og raske ud. Det var først, da nogle af fårene begyndte at halte, at fåreavleren opdagede, at der var noget helt galt. 

- I løbet af få dage kunne de ikke rejse sig, siger fåreavleren fra Grønbjerg. 

Derfor tilkaldte han dyrelægen, med et håb om, at det var falsk alarm.

Men til trods for, at fårene ikke viste nogle tydelige symptomer på bluetongue-virussen, så var meldingen fra dyrelægen desværre, at de var testet positiv for virussen.

- Jeg blev chokeret og tænkte, at det var pokkers. 

Det endte med, at to får var så dårlige, at de måtte aflives. Et af fårene var ifølge Søren Nilausens det bedste får af racen i Danmark.

- Så tager man lige en dyb indånding, lyder det fra Søren Nilausen. 

Siden 9. august er der konstateret tre tilfælde af smittede besætninger i Sønderjylland. Men nu er smitten nået hele vejen til Spjald til Søren Nilausens dyr, hvor hans dyr blev konstateret smittet onsdag.

Stort økonomisk tab 

Nu går så mange af dyrene som muligt rundt inde i stalden og roder rundt i halmen. Her er der mindre risiko for at dyrene bliver smittet.  Han har ikke plads til alle inden døre, derfor må nogle blive udenfor. 

Nu er hele besætning sat til observation ved fødevarestyrelsen. Søren Nilausen må hverken tilføre eller fjerne dyr fra sin besætning. 

Det kommer til at koste Søren Nilausen dyrt, at nogle af hans får er blevet smittet med blåtungevirussen. Der er nemlig ingen erstatning til avlerne, hvis de oplever udbrud af smitten i deres besætninger.

- Der kommer en kæmpe dyrlægeregning, og jeg er begyndt at tage hul på mit grovfoder, jeg skal bruge til vinter. Jeg har solgt nogle dyr til avl, som jeg ikke kan komme af med foreløbig. Der er mange usikkerheder for mig i der her, siger han. 

Vacciner på vej

Der er dog heldigvis allerede sat gang i at skaffe vacciner til dyrene. 

Allerede fra mandag vil det være muligt, at skaffe vaccinerne til de første dyr. Sådan lyder det fra veterinærdirektør ved Fødevarestyrelsen Charlotte Vilstrup Castle. 

- Vi har sammen med Statens Serum Institut og Lægemiddelstyrelsen arbejdet på højtryk for at få de her vacciner frem til landet, og med at gøre det lovligt at bruge dem, fordi det er en ikke lovlig vaccine, siger hun. 

Selvom der er vacciner på vej, og smitten forhåbentlig snart kan få en ende, så havde fåreavleren gerne set, at der havde været et akut beredskab, som stod klar til at hjælpe. Søren Nilausen kan gennem sin dyrelæge ikke komme i kontakt med Fødevarestyrelsen før mandag morgen klokken 9, når kontoret åbner. 

Burde der være et nødberedskab? 

- Vi har kunne se, at den (sygdommen, red.) var på vej op gennem Europa længe. Så vi har faktisk forberedt os godt til den. Vi har et myndighedsansvar for at muliggøre en bekæmpelse. Jeg synes, vi er godt tilfreds med den indsats vi har gjort, siger Charlotte Vilstrup Castle, veterinærdirektør ved Fødevarestyrelsen.

Ved Fødevarestyrelsen holder man stadig øje med dyrebesætninger rundt i landet. Veterinærdirektøren regner med, at se flere tilfælde af smitte inden for de næste par dage og uger. 

- Vi forventer, at der er de doser, som der skal være og er brug for, siger Charlotte Vilstrup Castle.

Der er i alt bestilt 200.000 vacciner hjem til Danmark.