Støtte til fjernvarme går udenom vestjysk landsby: - Politikerne svigter landdistrikterne
Politikere smider 200 millioner mere i puljen - men pengene hjælper ikke landsby i varmenød.
I 2035 skal danske huse være fri for opvarmning med gas.
Sådan lød ambitionen sidste år fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Nu smider politikerne 200 millioner ekstra i den pulje, som skal hjælpe flere til at skifte fra olie- eller gasfyr til fjernvarme.
Men det får ikke beboerne i den lille by Borris til at klappe i hænderne af fryd.
De vil også gerne have fjernvarme - men puljens penge går deres næser forbi.
- Politisk har man besluttet, at gas og olie skal ud af privat opvarmning, og man har sat tidshorisonten til 2035, og så har man ellers ikke foretaget sig yderligere, mener Nis Jessen, som er formand for Borrisrådet.
Pulje skal få flere på fjernvarme
De 200 millioner kroner kommer fra den inflationshjælp, som et bredt flertal af Folketingets politikere er blevet enige om. 2,4 milliarder kroner skal hjælpe nogle af de borgere og virksomheder, som er hårdest ramt af den høje inflation.
Og nogle af pengene går til at gøre støtteordningen for at omlægge til fjernvarme endnu større.
En del af ordningen går ud på, at boligejere, som afkobler fra gasnettet, slipper for en udgift på ca. 8.000 kr. i gebyr.
Men så langt er de slet ikke i Borris - og derfor er puljen til ingen nytte for landsbyens beboere. De står stadig med et stort problem, forklarer lokalrådsformanden.
Mangler penge til at undersøge mulighederne
I Borris mangler beboerne nemlig kapital til at først at finde ud af, om fjernvarme kan lade sig gøre for dem.
- Hvis man ser på, hvor stor forskel. der er på prisen på etablerede fjernvarmeværker – så er det jo ikke en selvfølge at fjernevarmeværk altid er den rigtige løsning. Og vi snakker om 150.000 kroner bare for at komme i gang, og har ikke 100.000 kroner til at ligge i her og vi ved jo ikke en skid om, om det overhovedet bliver til noget som helst, så de penge kan ende med at bare at være brændt af, forklarer Nis Jessen.
- Set fra vores synspunkt, har Christiansborg svigtet landdistrikterne. Borgerne er simpelthen ikke bliver hjulpet med at løse de udfordringer, som politikkerne har skabt, siger han.
Han ville ønske, at politikerne i stedet havde givet landsbyerne et lån til at afsondre muligheden for fjernvarme.
Man være villig til fra systemets side at sige: vi bakker jer op, og giver det chancen. Så kunne vi betale pengene tilbage senere, foreslår han.
Vi kan ikke løse alles problemer
Det kræver både ekspert-assistance at finde ud af, om fjernvarme kan give mening for et samfund som Borris.
Mens Borisrådet venter på at få mulighederne kortlagt opfordrer lokalrådet borgerne - gennem Facebook og det lokale sogneblad - til at vente med at installere varmepumper i husene.
- Hvis vi skal lave noget fælles, så kræver det, at der er så mange med, så der er økonomisk baggrund for at gøre det. Det vil ikke være muligt, hvis alt for mange vælger en anden løsning, inden vi har fundet du af, om det her hænger sammen, siger Nis Jessen.
Dennis Flytkjær, som er finansordfører for Danmarks Demokraterne, og har været med til at forhandle inflationshjælpen, erkender, mener dog, at den nye aftale er en god hjælp - også til landsbyerne.
- Deres økonomiske beregning på, om det kan betale sig at komme på fjernvarme vil blive noget bedre, fordi de får støtte fra afkoblingspuljen, siger finansordføreren, men erkender, at aftalen ikke tager højde for alle den indledende fase, som eksempelvis landbyen Borris står i.
- Vi kan ikke løse alle problemer med den her aftaler, og folk er også nødt til selv at gøre en indsats for at finde ud af, om det er rentabelt, og om der er opbakning i de enkelte lokalsamfund til projektet, siger Dennis Flytkjær, som er finansordfører for Danmarks Demokraterne, og har været med il at forhandle inflationshjælpen.