Syg eller pjæk: Er det ok at tage en fridag for at passe lidt på sig selv?

I denne uge har der været fokus på mental sundhed på arbejdspladsen. Men er det okay at tage en dag hjemme, hvis man ikke er oplagt til arbejde?

Mentale sygedage
Foto: Grafik: Daniel Winther-John

På virksomheden VM Tarm møder omkring 300 ind hver dag. Mange til en dag med svejseapparater og sorte fingre.

Det er en af de arbejdspladser, hvor omgangstonen kan være direkte, og sygedage er noget, man tager, hvis man er "tæt på at dø" - altså sådan meget groft sagt.

Direktør Holger Ross Lauritsen er ikke, som smedevirksomhedsdirektører er flest. Han er humaniorauddannet på universitet, og såkaldt bløde værdier er noget, han går op i.

På VM Tarm går mændene på barsel, de ansatte kvitter smøgerne i arbejdstiden, og så er der bonus til dem, der cykler på arbejde.

Men når det handler om sygedage for at pleje sin mentale sundhed, så betegner han sig selv som "lidt konservativ".

- Hvis man vil arbejde mindre, må man gå på deltid, lyder det fra Holger Ross Lauritsen.

Sidste år viste en undersøgelse fra Dansk Erhverv, at 340.000 danskere hvert år tager en sygedag, selv om de ikke er syge.

Selv om det måske i første omgang kan lyde som pjæk, så kan der være andre grunde til at tage en hjemmedag, selv om man måske ikke fysisk er hundesyg.

- Måske er det i virkeligheden bedre, at man melder sig syg, hvis man har en mental off-dag, end at man senere går ned med stress, siger psykolog Trine Mundbjerg fra Holstebro.

Men hvad synes du?

I vores udsendelse klokken 19.30 tager psykologen og virksomhedsejeren debatten om, hvornår det er okay at blive hjemme.