Toilet var åbent i 10 dage: Nu er det smurt med lort og lukket igen

Kommunen arbejder på en løsning, oplyses det.

Sådan så toilettet i Tarm ud forleden. Til venstre kan man se, at vandhanen er knækket af.
Sådan så toilettet i Tarm ud forleden. Til venstre kan man se, at vandhanen er knækket af.
Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune

Knækkede vandhaner og bordplader. Skidt og "dét, der er værre" på gulvet.

I Skjern og Tarm bliver flere offentlige toiletter hærget. Og det har været tilfældet i flere år.

Senest var toiletterne på henholdsvis Banegårdspladsen i Skjern og på Baunbækvej i Tarm låst af fra den 22. december til den 2. januar.

Men efter at have været åbent i bare 10 dage, er den gal igen i Tarm.

- Det er da irriterende, at vi skal bruge midler på at ordne tingene igen og igen, siger Michael Nielsen, der er bygningskonstruktør ved Ejendomscenteret i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han fortæller, at man ikke ved, hvem der står bag hærværket. Men det er en situation, hvor de få ødelægger det for de mange, udtrykker han.

- Vi ønsker jo, at de offentlige toiletter er åbne for borgerne, men det er ikke ønsketænkning at komme ind på sådan et toilet der, siger han og fortæller, at "dét, der er værre" indebærer afføring på gulvet.

Foreløbigt er toilettet i Tarm lukket indtil den 11. marts, men også på byens bibliotek har man udfordringer, man har måttet tage konsekvensen af.

En årelang problematik

Byens bibliotek var ellers det første i landet til at holde åben for selvbetjening i aftentimerne, så man efter lukketid kunne låne en bog. 

Men nu er dén mulighed fjernet, da tilbagevendende episoder med hærværk det seneste år har taget overhånd.

- Vi har oplevet generel uro, rod og hærgede toiletter, siger Dorthe Rosenkjær, der er biblioteksleder i både Ringkøbing og Tarm.

På biblioteket i Ringkøbing har man ikke haft problemer, men det har været tilfældet i Tarm, hvor man nu altså har fjernet muligheden for at kunne lukke sig ind med sit sygesikringsbevis efter klokken 18.

- Vi har forsøgt at tale med de unge mennesker og finde ud af, hvem de er, men ofte er der én, der bipper sig ind, og så lukker de flere med ind, fortæller Dorthe Rosenkjær.

Bibliotekslederen fortæller, at de konsekvent har meldt hærværket til politiet, men nu holder de helt lukket i aftentimerne, og det har givet ro på.

- Men det her er en nødløsning. Det er ikke det, vi ønsker. Så når vi fornemmer, at det kan lade sig gøre, så åbner vi igen, siger bibliotekslederen.

På biblioteket i Skjern fortæller biblioteksleder Ritta Degn Olesen, at der ikke er udfordringer lige nu.

- Men gennem årene har vi også oplevet problemer, men ikke så voldsomt som i Tarm, fortæller hun.

På ejendomscenteret i Ringkøbing-Skjern Kommune prøver Michael Nielsen at finde en løsning på problemet med de offentlige toiletter. 

Hvor man på biblioteket er klar over, at det er unge mennesker, der står bag hærværket, så understreger Michael Nielsen, at man ikke kender aldersgruppen på dem, der raserer de andre toiletter.

Og det er svært at finde ud af, for det er ikke bare lige at sætte eksempelvis videoovervågning op, fortæller han.

- Men vi er ved at undersøge mulighederne, og så håber vi, at vi kan komme det her til livs.