Vejrfænomen: Omvendt tornado fanget på video i Hodsager
Ifølge DMI er hvirvelvinden er dansk udgave af en tornado, som er vendt på hovedet.
På en mark i Hodsager har William Hall Axelsen fanget et iøjnefaldende naturfænomen, hvor en hvirvelvind kaster støvet ti meter op i luften og snurrer det rundt.
- Så er der tornado i Hodsager, siger han selv i klippet, som han har sendt ind til Seernes Billeder på TV MIDTVEST.
Det ligner da også en lille tornado, men vagthavende meteorolog Søren Mikkelsen fra DMIs vejrtjeneste i Karup forklarer, at hvirvelvinden i virkeligheden er noget andet.
- Man bruger mest den engelsk betegnelse dust devil, men på dansk hedder det en støvhvirvel eller en høtyv, fordi den ofte opstår sidst på sommeren, hvor den hvirvler hø og halm rundt, siger han.
Et almindeligt sommerfænomen
En støvhvirvel opstår, når varm luft stiger til vejrs, hvilket på fagsprog kaldes termik. Her bliver luften ramt af vind, som får den til at rotere om sig selv. Ofte bliver rotationen selvforstærkende, og hvirvlen vil få mere og mere fart på, indtil den opløser sig selv efter et minut eller to. Herefter hopper den videre til et andet sted, hvor den enten kan være svagere eller kraftigere.
- Det er et helt almindeligt fænomen, men man skal stadig være lidt heldig, hvis man skal nå at filme en hvirvel, siger Søren Mikkelsen.
Ligesom en tornado består også en dust devil af roterende vind, men den adskiller sig alligevel væsentligt fra tornadoen.
- En dust devil bliver skabt nedefra og op, mens tornadoer og skympumper, som egentlig bare er små tornadoer, opstår oppefra og ned. Så det er forskellige vejrfænomener, forklarer Søren Mikkelsen.
Dust devils opstår som regel, når luften er varm, og når der ikke er så meget vind ved jorden. De kan blive op til 100 meter høje, men har oftest samme størrelse som den i klippet fra Hodsager.