Efter mystisk tyveri: Nu tager de sagen i egen hånd

Flere gange har familien set mistænkelige personer på marken, og nu overvejer landmanden at tage nye midler i brug for at forhindre tyveri.

Brian Moesgaard driver landbruget sammen med sin far, Bent Kjeldsen.
Brian Moesgaard driver landbruget sammen med sin far, Bent Kjeldsen.
Foto: Privatfoto

Landmanden Brian Moesgaard har altid haft det høstede raps liggende i en bunke på marken, mens de venter på, at det bliver afhentet af en forhandler. 

Men det kan være en procedure, som er slut nu. 

- Vi har været nødt til at flytte frøene, for det er jo åbenbart ikke til at have i fred længere, siger landmanden, som tydeligt er forundret over det, han og familien oplevede i weekenden. 

Her forsvandt en del af bunken med afgrøder nemlig fra marken.

Sådan lå bunken på marken, tæt på vejen.
Sådan lå bunken på marken, tæt på vejen.
Foto: Privatfoto

Rapserierne begyndte formentlig allerede fredag eftermiddag, da Brian Moesgaards hustru så en lys varevogn og en mørk personbil holde tæt på stakken. Hun bad sin mand tjekke op på, hvem det var, men da han nærmede sig, skyndte personerne i bilerne at køre derfra. 

Søndag middag var den så gal igen. 

- Min far og hans kæreste sad og spiste morgenmad og kiggede ud af vinduet, hvor de opdager en stor firhjulstrækker ved stakken, siger Brian Moesgaard. 

Faren så, ifølge Brian Moesgaard, også en person skovle noget af høsten ind i den grønne bil. 

- De studsede over, at de begyndte at tage spande ud af bilen. Han drønede afsted i fuld fart derned, men nåede desværre ikke at få billeder af nummerpladen, fortæller Brian Moesgaard. 

I stedet ringede faren til politiet. 

Kan ikke bruges til noget

Brian Moesgaard anslår, at der mangler omkring 700-800 kilo rapsfrø, som har en værdi af 2000-3000 kroner. Der er dog tilsyneladende sket en fejl, da anmeldelsen blev rapporteret, og i går fortalte TV MIDTVEST derfor, at der var tale om flere ton afgrøder. 

Helt så galt var det dog ikke, siger Brian Moesgaard. Men han er stadig ked af, at de har været udsat for tyveri. 

- Det er ikke noget, vi har oplevet før. Vi har fået stjålet øg og kartofler fra en vejbod - men aldrig vores afgrøder. Vi blev også nervøse for, om det kunne være nogen, der var ude at hente en prøve, for så at komme tilbage med en lastbil og hente resten senere, siger Brian Moesgaard. Han undrer sig meget over, hvem der kan finde på at stjæle nyhøstet raps. 

- Normale forbrugere kan jo ikke bruge raps. Jeg kunne forstå, hvis det var almindeligt korn, som man kan fodre sine høns med, men raps kræver specielt udstyr, det kan man ikke bare bruge, siger Brian Moesgaard. 

Stjæler æg og blomster i læssevis

Han undrer sig over, at tyveriet foregår, men ærgrer sig også særligt fordi, det ikke er første gang familien oplever tyveri fra landbruget, som ligger nord for Silkeborg.

Familien har også haft en vejbod, hvor de solgte æg og kartofler. Det kunne forbipasserende heller ikke lade være. 

Da fritidsmanden i år såede blomster på sine brakmarker - til gavn for biodiversiteten - såede ham dem tæt på vejen, fr at glæde forbipasserende med synet af smukke solsikker. 

Men de fik heller ikke lov at stå ret længe, fortæller Brian Moesgaard. 

- Min far kunne sidde fra sit køkkenvindue og se, at folk holdt ind for at plukke dem. Nogle kom flere gange om dagen og hentede blomster i læssevis, fortæller han. 

Overvejer kamera

Bunken af afgrøder, som blev mindre i løbet af weekenden, lå også tæt på en vej.

Søndag flyttede Brian Moesgaard og hans far bunken til et andet sted, hvor det ikke er så nemt for uvedkommende at komme til.

Nu overvejer han også at sætte et vildtkamera op, så han bedre kan holde øje med stakken af afgrøder - og dokumentere, hvis der sker tyveri igen.  

- Det er træls, for det plejer jo at fungere helt fint. Vi har aldrig før tænkt, at det skulle være et problem, siger Brian Moesgaard. 

Han håber, at sagen bliver opklaret, så de ikke længere skal være nervøse for tyveri fra marken. 

- Men der er desværre ikke meget at gå efter, og vi kan jo ingenting bevise, erkender landmanden.