Seks får er døde efter ulveangreb: Nu kan det være nok

Antallet af angreb på får, lam og andre husdyr vokser i takt med, at der bliver flere ulve i Danmark.

Jens Ingemann Feldbak mener, at der skal reguleres på ulvebestanden i Danmark.
Jens Ingemann Feldbak mener, at der skal reguleres på ulvebestanden i Danmark.
Foto: Katrine Jensen, TV MIDTVEST

Jens Ingemann Feldbak fra Ikast blev mandag morgen mødt af et blodigt syn, da han fandt seks af sine får døde. 

En vildtkonsulent var mandag ude og slå fast, at det var en ulv, der havde været på spil. Et af fårene havde fået knust ribbenene. Den anden var blevet tygget hele vejen op.

- Det, der gør det helt tydeligt, er, at de er taget heroppe i struben, siger Jens Ingemann Feldbak. 

Det er ikke første gang, at nogle af Jens Ingemann Feldbaks får er blevet angrebet af en ulv. I foråret døde to af hans får som følge af et ulveangreb. 

-  Det er frustrerende, at vi ikke kan have vores husdyr i fred, siger Jens Ingemann Feldbak. 

Stigning i ulveangreb 

Antallet af angreb på får, lam og andre husdyr vokser i takt med, at der bliver flere ulve i Danmark.

I 2023 var der i alt 57 tilfælde, hvor en eller flere ulve angreb husdyr. I 2022 var tallet 32, mens der i 2021 blev registreret 16 ulveangreb. Det viser Miljøstyrelsens tal.

Og så sent som 1. september fik en anden midt- og vestjyske fåreavler 17 dyr dræbt efter et ulveangreb.

Den stigning mener Jens Ingemann Feldbak, at der skal gøres noget ved og tilføjer: 

- Nu er det anden gang, så er vi nødt til at have nogle muligheder for fjerne dem, som giver os de problemer, som vi står i nu. 

Nye regler skal godkendes af EU 

Men det er ikke bare sådan lige at indføre nye regler om ulven herhjemme uden at få godkendelse ved EU – og i EU’s habitatdirektiv er ulven i dag i kategorien 'strengt beskyttet'. 

- EU's habitatdirektiv er nærmest mere hellig end bjerget selv. Det vil sige, at de er total fredet medmindre, at der er noget meget essentielt eller alvorligt, siger Asger Christensen, der er medlem af Europa Parlamentet for Venstre.  

Det forsøger EU-kommissionen dog lige nu at få ændret, så ulven i stedet bliver kategoriseret som ”beskyttet”. Det vil gøre det lettere at indføre regler om at regulere ulven. 

Og sådanne ændringer vil Jens Ingemann Feldbak tage imod med kyshånd, for han er sikker på, at det ikke er sidst gang, at han får besøg af ulven. 

- Den kommer stensikkert igen. Og lige nu ser vi en sneboldeffekt, hvor der kommer flere og flere ulve, og så kommer vi ikke til at se et angreb på en eller to får. Så tager de måske syv eller otte får eller hestene, siger Jens Ingemann Feldbak. 

Alle der holder husdyr i Jylland kan søge om midler til ulvesikring af eksisterende eller nye hegn. 

De syv år Miljøministeriet har registreret ulveangreb, har man ikke registreret ulveangreb på husdyr bag fungerende ulvesikret hegn.