Højesteret hæver dom: - Det er fuldstændig vanvittigt, siger provokunster

Torsdag faldt der dom i sagen mod Ibi-Pippi Orup Hedegaard, og Højesteret har hævet dommen fra et års ubetinget fængsel til halvandet. En alt for hård dom, mener provokunstneren selv.

Provokunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard fra Kjellerup skal halvandet år i fængsel.

Det har Højesteret besluttet i en dom, der netop er afsagt. 

- Jeg synes, halvandet års ubetinget dom er en utrolig hård dom. En alt, alt for hård dom, lyder det fra kunstneren, der for tiden bor i Aalborg. 

- Men jeg har taget den (sagen, red.) så langt jeg overhovedet kunne og retssystemet har talt, så jeg må acceptere dommen.

Kæmpe bøde og ubetinget fængsel

Det var i april 2022, at Ibi-Pippi Orup Hedegaard gik ind på Jorn-museet i Silkeborg og klistrede et selvportræt på Asger Jorns værk 'Den Foruroligende Ælling' for efterfølgende at signere værket med sprittusch.

Kunstneren blev pågrebet, og i første omgang blev hun af byretten idømt halvandet års fængsel, ligesom hun skulle betale cirka 1,9 millioner kroner i erstatning.

Erstatningskravet accepterede hun, men fængselsstraffen blev anket, og i landsretten blev straffen sat ned til et års ubetinget fængsel.

Men også dén straf havde kunstneren svært ved at forlige sig med, og på grund af sagens principielle karakter blev der søgt om at få sagen i Højesteret. Det lykkedes, og torsdag faldt hammeren så for sidste gang ved en dansk domstol. 

- Jeg har hele tiden sagt, at det her har handlet om det kunstneriske ejerskab og kunstverdens selvforståelse - og den selvforståelse får jeg eddermame udstillet nu, siger Ibi-Pippi Orup Hedegaard.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard sammenligner i den forbindelse sin hærværk med en omtalt bustesag fra København, hvor anklagemyndigheden har valgt at frafalde straffesagen mod  Katrine Dirckinck-Holmfeld, der sammen med en gruppe elever på Kunstakademiet smed en buste af Frederik d. V i havnen.

Sagen blev ifølge POV International droppet af anklagemyndigheden ved Københavns Politi, der lagde vægt på sagens alder, og at Katrine Dirckinck-Holmfeld har betalt erstatning til Kunstakademiet.

- Hvis vi sammenligner med bustesagen, så får jeg halvandet års fængsel. Det viser med al ønskelig tydelighed, at der er meget stor forskel på om du er en del af eliten i kunstnermiljøet, eller om du er en kunstner fra provinsen. Der er helt andre spilleregler, og det er ikke lighed i systemet, fortæller Ibi-Pippi Orup Hedegaard.

Men er det ikke fair nok, at du skal have en straf?

- Jo, jeg har også tilstået fra dag ét og sagt ja til at betale erstatningskravet på omkring to millioner. Jeg har sagt, at det var fint, hvis jeg fik en betinget dom, da jeg er tidligere ustraffet eller idømt mig samfundstjeneste, men jeg synes det er fuldstændig vanvittigt at sætte mig i fængsel i halvandet år, fastslår hun.

Ville starte diskussion om ejerskab

Asger Jorn skabte sit værk i 1959 ved at male over det maleri, han havde købt på et loppemarked.

Og det var det, der fik Ibi-Pippi Orup Hedegaard til at begå hærværk mod det, har hun tidligere fortalt. Hun ville starte en diskussion om rettigheder til kunst.

- Jeg synes, det har været interessant at se, at der opstår en diskussion, jeg gerne vil have om, hvem der har ejerskabet. Mange mener, det er Jorn, der har ejerskabet, og det er jeg helt uenig i, fortalte Ibi-Pippi kort efter hændelsen i april 2022.

- Det handler ikke om det juridiske, men om det kunstneriske ejerskab. Jorn havde købt værket og havde dermed juridisk ret til billedet, men han havde ikke kunstnerisk ret til at slette en anden kunstners værk. Ikke mere end jeg har til at slette hans værk, lød det uddybende.

På billedet kan man se det, kunstner Ibi-Pippi Orup Hedegaard har skrevet med tusch på maleriet.
På billedet kan man se det, kunstner Ibi-Pippi Orup Hedegaard har skrevet med tusch på maleriet.
Foto: Museum Jorn