Massiv mangel på ferieafløsere på plejehjem: De ældre får længere mellem bade og rengøring
Flere midt- og vestjyske kommuner oplever, at det er usædvanligt svært at få unge til at være ferieafløsere i hjemmeplejen og på plejehjemmene i år.
Normalt plejer en del unge at tjene en skilling på at være ferieafløsere på plejehjem og i hjemmeplejen, men denne sommer er det usædvanligt svært at finde nok vikarer, der kan træde til, når det faste personale skal holde ferie.
På Plejecentret Bakkegården i Kjellerup betyder manglen på vikarer, at de medarbejdere, der ikke holder ferie, må vælge, hvor de bruger deres tid.
- Det, vi prioriterer, er selvfølgelig pleje og omsorg og det nærvær, vi kan skabe. Så vil der være nogle praktiske opgaver, som rengøring, som vi må minimere, siger plejecenterleder på Bakkegården, Irene Lægaard Nielsen.
Der bliver blandt andet mindre tid til at bade de ældre. De beboere, der plejer at få tre bade om ugen, må hen over sommeren eksempelvis nøjes med to bade, fordi de simpelthen ikke er personalehænder nok til at nå det hele.
- Vi kommer ikke i mål med det, vi normalt gør på en hverdag. Det er ikke tilfredsstillende. Det er ikke nogen hemmelighed, siger Irene Lægaard Nielsen.
Plejecenterlederen har stort set opgivet håbet om, at de når at finde nok vikarer til denne sommer.
- Det er mennesker, vi har med at gøre, så det kræver oplæring, og den kan vi ikke nå at komme i mål med, når vi er så tæt på sommerferien, som vi er, siger hun.
Poder i stedet for plejehjem
Problemet findes ikke kun på plejecentret Bakkegården, der i år har halvt så mange ferieafløsere som normalt.
I Thisted Kommune har hjemmeplejen også haft væsentligt sværere ved at rekruttere vikarer her til sommer. Og i hele Silkeborg Kommune mangler der omkring 60 medarbejdere hen over sommeren, hvor det faste personale skal have tid til at holde ferie.
Ifølge Gitte Willumsen, der er formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Silkeborg Kommune, plejer det ikke at være et problem at finde vikarer.
- Vi har hvert år mange afløsere inde og hjælpe hen over sommeren, men vi kan simpelthen ikke få dem i år, siger hun.
Hendes teori er, at de unge, der normalt søger job som ferieafløsere, i år har søgt arbejde hos corona-testcentrene i stedet.
- Vi tror, at der er rigtig mange af dem, der har været podere og har tjent rigtig godt, men vi ved det ikke. Vi kan bare se, at vi mangler rigtig mange medarbejdere, siger Gitte Willumsen.
Hun er ærgerlig over, at medarbejdermanglen i år er så massiv, for det betyder, at borgerne ikke får den service, som de plejer, primært når det gælder praktisk hjælp til de ældre. De basale behov vil stadig blive opfyldt, påpeger udvalgsformanden.
Ældresagen: Det er kommunens opgave
Hos Ældresagen i Silkeborg ærgrer formanden sig også over manglen på vikarer.
- Det er da rigtig rigtig trist, at vi skal opleve, at et servicetilbud, som i forvejen er udfordret, bliver endnu mindre, når sommerferien ruller ind. Det er ikke godt, for det er mennesker, der har brug for hjælp, siger Bente Margrete Nielsen, der er formand for Ældresagen i Silkeborg.
Ifølge hende er det kommunens ansvar at få løst manglen på medarbejdere og forebygge, at det samme sker igen.
- Vi kan kun appellere til, at byrådet sætter det her på dagsordenen, fordi der kommer en anden ferie, og man vil stå i de samme problemer igen, siger Bente Margrethe Nielsen.
Hun nævner blandt andet, at kommunen bør blive bedre til at rekruttere og fastholde personale mere generelt.
Gitte Willumsen, formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Silkeborg, fortæller, at kommunen er i gang med at se på, hvad man kan gøre i fremtiden. Herunder om udenlandsk arbejdskraft fremover kunne være en mulighed til at løse eksempelvis rengøringsopgaver hos borgerne.